Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Skandia har fel om pensionsskulden

Pensionsskulden är stor, men kommuner och regioner har en god kunskap om detta och även om vad deras soliditet inklusive ansvarsförbindelsen för pensioner är, skriver Anders Knape och Annika Wallenskog, SKL i sin slutreplik till Skandia.

Publicerad: 13 november 2019, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommuner och regioner har stora utmaningar, men pensionsskulden är inte en av dem.

Foto: Hans Alm/Rickard L Eriksson


Ämnen i artikeln:

PensionSKR

Den kommunala särarten gör att soliditeten inte har samma funktion som i ett privat företag, då kommunernas och regionernas syfte inte är att sälja sina tillgångar. Detta faktum lyser med sin frånvaro i Skandias replik (Dagens Samhälle den 11 november 2019). Skandia väljer också att inte upplysa om att kommuner och regioner har beskattningsrätten som garant för pensionsskuld, till skillnad från privata företag. Man kan också konstatera att soliditeten, inklusive ansvarsförbindelsen, successivt har förbättrats i sektorn under 2000-talet. Inte heller det nämns av Skandia.

Vidare är det så att både skulden och kostnaderna minskar som andel av lönekostnaderna under kommande år. Det sker som en följd av att de pensioner som intjänades fram till 1998 successivt amorteras av. Efter 1998 betalar regioner och kommuner på från två system. Skuldtoppen på den gamla delen, (som tjänades in före 1998) passerades redan 2015, vilket innebär att den så kallade ansvarsförbindelsen för pensioner successivt avvecklas.

Från och med 2014 har SKL och de fackliga organisationerna dessutom förhandlat fram ett nytt och helt avgiftsbestämt system som gäller alla anställda som är födda 1986 och senare. Detta ger en klart minskad risk för kommuner och regioner när det gäller framtida pension.

Kommuner och regioner har stora utmaningar, men pensionsskulden är inte en av dem. Det är därför inte seriöst av Skandia eller andra att påstå att pensionsskulden riskerar att dränera välfärden. Det är helt enkelt inte sant.

Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Annika Wallenskog, chefsekonom, SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PensionSKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev