måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ska L hjälpa SD montera ned folkbildningen?”

Kommer utredningen om folkbildningen att få arbeta färdigt, undrar fyra socialdemokratiska regionråd samt ordföranden för Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor.

Publicerad: 12 september 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Magnusson, Alex Bergström, Oscar Lindster, Malin Anell och Peter Högberg.

Foto: Region Värmland, Therese Kristiansson, Charlotte Andersson, Region Kalmar


Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildning

Sverigedemokraternas syn på folkbildningen är allmänt känd. Flera riksdagsledamöter, bland andra Tobias Andersson (SD) och Jonas Andersson (SD), har skrivit motioner och gjort uttalanden om att de vill skära kraftigt i statsbidragen till folkbildningen.

Den första budgeten som SD och regeringen tog fram innebar nedskärningar inom folkbildningen på 492 miljoner kronor! I Tidöavtalet finns skrivningar om hur regeringen och SD vill göra en ”översyn av Folkbildningsrådet”. Det är sannolikt Sverigedemokraterna som fått in dessa skrivningar. Partiet vill kraftigt strypa det statliga stödet till studieförbunden och få en direkt politisk styrning av folkbildningen. Den modell för folkbildningen som bygger på en självförvaltningsmodell och frihet från statlig detaljstyrning vill SD helt omkullkasta.

LÄS MER: Kurs i dataspel fick igång hemmasittare: ”De har återupptagit sina liv”

I april 2023 presenterade utbildningsdepartementet plötsligt en promemoria om att öka den statliga styrningen av folkbildningen. Ett märkligt förfarande, då det pågår en omfattande utredning om folkbildningen och dess villkor under ledning av Christer Nylander. Utredningen startade hösten 2022 och har ett brett uppdrag som spänner över målen för folkbildningen, statens syfte med stödet, samt översyn av modellen för fördelning av statsbidrag. Uppdraget omfattar alltså det som utbildningsdepartementet helt plötsligt lade fram en promemoria om! Christer Nylanders utredning ska vara klar i februari 2024.

Som politiskt ansvariga i regionerna för folkbildning vill vi ha svar från regeringen – framför allt från Liberalerna. Hur kommer ni liberaler i regeringen att agera? Ska ni låta Sverigedemokraterna styra regeringens politik för folkbildningen och därmed gå mot en nedmontering, enligt en sverigedemokratisk agenda? Vi känner stor oro för att detta ska ske, trots att Liberalerna historiskt varit med och utvecklat folkbildningen tillsammans med de stora folkrörelserna. Vi talar om en hundraårig nordisk tradition av folkbildning och en del av svenskt kulturarv.

Vi som skriver detta vet att det finns många liberala politiker och debattörer som är lika oroliga som vi för regeringens agerande inom folkbildningspolitiken. Bland annat kunde man i den liberala tidskriften Nu i maj 2023 läsa en debattartikel från en rad liberala politiker, där de hävdar att ”den här regeringen, med en liberal utbildningsminister, ser ut att bli den som bryter folkhögskolans utveckling och drar ner på antalet utbildningsplatser. Låt inte detta ske.”

Lyssnar ni inte på folkbildningens röster, eller på socialdemokratiska röster, kan det väl ändå vara värt att ni liberaler i regeringen lyssnar på era egna partikamrater? Hur kommer ni liberaler i regeringen att agera: för eller emot folkbildningen?

Vi vill gärna ha ett svar från utbildningsminister Mats Persson (L) eller Robert Hannah (L) i kulturutskottet. Kommer Christer Nylanders utredning att få arbeta färdigt, eller kommer Liberalerna att lägga sig platt för Sverigedemokraterna och redan i höst påbörja nedmonteringen av folkbildningen?

Sofia Magnusson (S)
Regionråd, Region Värmland

Alex Bergström (S)
Regionråd, Region Västra Götaland

Oscar Lindster (S)
Regionråd Region Gotland

Malin Anell (S)
Regionråd, Region Kalmar

Peter Högberg
Ordförande, Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev