Debatt
”Sjuksköterskor behövs i vårdens ledning och styrning”
Inför ledningsstrukturer inom hälso- och sjukvården där sjuksköterskor finns på samtliga ledningsnivåer och har beslutsmandat, föreslår Oili Dahl, Svensk sjuksköterskeförening.
Publicerad: 12 maj 2023, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Oili Dahl, ordförande för Svensk sjuksköterskeförening
Foto: Fredrik Hjerling
I dag, den 12 maj, är det Internationella sjuksköterskedagen vilket uppmärksammas världen över. Sjuksköterska är ett krävande men fantastiskt yrke!
Sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor besitter en unik omvårdnadskompetens som är en förutsättning för god och säker vård. Därför behövs sjuksköterskor såväl i det patientnära arbetet som i ledning och styrning samt vid utveckling av hälso- och sjukvård.
LÄS MER: 50 000 i bonus effektivt lockbete – regionen sticker ut
För att leda omvårdnad krävs delaktighet och mandat, förutsättningar för fortbildning och professionsutveckling samt strukturer för implementering av livsviktig omvårdnadsforskning.
Trots att det är fantastiskt att vara sjuksköterska larmar stora delar av hälso- och sjukvården och myndigheterna om att behovet av sjuksköterskor ökar. Världshälsoorganisationen WHO beräknar att den globala bristen på sjuksköterskor i dag uppgår till 6 miljoner och prognosen framåt är 27 miljoner. Konsekvenserna för befolkningen världen över är omfattande. Det behövs fler sjuksköterskor, men det är minst lika viktigt att behålla de sjuksköterskor som redan finns.
Läget är mycket oroande. Det är angeläget att agera, det finns ingen tid att förlora. WHO har i sin globala strategi identifierat politiska åtgärder för att säkra tillgången på sjuksköterskor. I den betonas förutsättningar för sjuksköterskor att utöva sitt ledarskap inom omvårdnad, såväl i det patientnära teamet som inom forskning och på olika beslutsfattande positioner.
Svensk sjuksköterskeförening vill att följande åtgärder genomförs för att stärka sjuksköterskors ledarskap:
* Inför ledningsstrukturer inom hälso- och sjukvården där sjuksköterskor finns på samtliga ledningsnivåer och har beslutsmandat.
* Inför befattningar som chief nurse officer, CNO, i högsta ledningen för primärvård/nära vård, primärkommunal vård och sjukhusvård.
* Utöka antalet förenade anställningar mellan högskola och klinik för att utveckla den patientnära omvårdnaden.
* Instifta ett nationellt program för chefer i att leda omvårdnad.
* Inrätta en tjänst som Sveriges CNO, placerad vid socialdepartementet och med ett autonomt uppdrag som omfattar omvårdnad på både internationell och nationell nivå.
Sjuksköterskors ledarskap inom omvårdnad är en strategiskt viktig framtidsfråga för hälso- och sjukvården. Ett förstärkt ledarskap kommer att öka möjligheterna att rekrytera och behålla sjuksköterskor, vilket är en förutsättning för en god och säker vård för befolkningen.
Oili Dahl
Ordförande Svensk sjuksköterskeförening
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.