tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SiS: Vi behöver utveckla vår verksamhet

Statens institutionsstyrelse (SiS) vill inte ha tysta socialtjänster. SiS vill ha samverkan och att vi i dialog gemensamt planerar för varje enskild individs vård före, under och efter tiden på ungdomshemmet. Därför bjuder jag som generaldirektör för SiS in författarna till debattartikeln för samtal och fortsatt samverkan, skriver Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Publicerad: 16 december 2020, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Genom dialog och samverkan kommer vi så mycket längre till gagn för de ungdomar som behöver vår hjälp,” skriver Elisabet Åbjörnsson Hollmark. Foto: Motortion/Colourbox


Ämnen i artikeln:

TvångsvårdUngaSocialtjänstenKommunerBarn

De ungdomar som placeras hos Statens institutionsstyrelse, SiS, har ofta haft en lång rad frivilliga insatser från socialtjänsten under lång tid bakom sig som inte bidragit till den förändring man önskat. Många av dessa ungdomar kommer från socioekonomiskt utsatta miljöer och inte sällan har de multikomplexa problembilder. Sju av tio unga hos SiS har minst en psykiatrisk diagnos, medan fyra av tio har minst två fastställda diagnoser.

Mer än femtio procent av ungdomarna som socialtjänsten placerar hos oss stannar som mest tre månader hos oss. Alla som arbetar med beteendeförändring vet att det tar längre tid än så att åstadkomma bestående resultat. I stället blir tiden på SiS en start och en möjlighet för socialtjänsten att fullfölja vårdkedjan och få hjälp av SiS att bedöma vilka insatser som är viktiga att fortsätta med efter tiden på något av SiS ungdomshem.

Jag håller med författarna att SiS har flera områden där vi behöver utveckla vår verksamhet, och det är ett arbete som pågår på flera fronter. Bland annat ser vi nu över hur en utbildningsorganisation bör se ut för att ge en bra grundutbildning för alla nyanställda medarbetare som jobbar klientnära.

På andra områden har vi kommit längre. SiS skolverksamhet till exempel är en vanlig skola men med bättre förutsättningar som spelar en central roll när det gäller att förbättra framtidsutsikterna för omhändertagna ungdomar. Vi vet att det går att väcka motivation och lust för att lära, även för de som känner ett motstånd mot skolan efter flera år av en känsla av misslyckanden. Men det kräver också att den kommunala skolan tar vid där SiS slutar. Återigen är det samverkan som behövs och här har SiS och Specialpedagogiska skolmyndigheten tagit fram en framgångsrik modell för samverkan mellan SiS, socialtjänsten och skolan i hemkommunen.

Vi behöver också utöka samverkan med psykiatrin för att ungdomar med psykiatriska diagnoser får rätt vård. Där har vi ett pågående projekt tillsammans med Socialstyrelsen och några regioner om en integrerad vårdform i samverkan med psykiatrin.

Jag ser fram emot ett samtal med representanter för Halmstads socialförvaltning för att lyssna och diskutera de utmaningar vi gemensamt står inför. Genom dialog och samverkan kommer vi så mycket längre till gagn för de ungdomar som behöver vår hjälp för att hitta tillbaka till ett liv utan kriminalitet och droger.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev