Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”SiS kan förbättra sin verksamhet”

Vi ser en bristfällig samverkan mellan SiS och kommunen som försämrar förutsättningar för en sammanhållen vårdkedja samt förutsättningar för den enskilde. Här finns utvecklingspotential, slutreplikerar socialnämndens ordförande Marie Bladholm (M) och 1:e vice ordförande Anette Snejbjerg (C) i Värmdö kommun.

Publicerad: 31 augusti 2020, 11:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi efterfrågar bättre uppföljning av vårdplaner och möjlighet att påverka kostnaderna, skriver Marie Bladholm (M) och Anette Snejbjerg (C).

Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos, Pressbilder


Ämnen i artikeln:

TvångsvårdKommunerKvalitet

Att Statens institutionsstyrelse (SiS) välkomnar en öppen debatt är ett steg i rätt riktning för att utveckla samverkan mellan kommuner och SiS och vi tackar för svaret.

Malin Östling verksamhetsdirektör ungdomsvård söder, SiS,  Robert Stenbom verksamhetsdirektör ungdomsvård norr, SiS och Birgitta Dahlberg tf verksamhetsdirektör missbruksvård, SiS svarar på vår artikel att det kommunala inflytandet redan finns genom samverkan med SiS i varje enskild individs behandlingsplanering. Intentionen är säkert att det ska fungera så, men vi delar inte den bilden i kommunen.

Vi ser bristfällig samverkan som försämrar förutsättningar för en sammanhållen vårdkedja samt förutsättningar för den enskilde. Här finns utvecklingspotential.

Att SiS vårdar och behandlar individer med en komplex och svår problematik där annan behandling inte gett resultat kräver naturligtvis dyra insatser.

Men som i all annan verksamhet måste kostnaden kunna motiveras. Vi efterfrågar bättre uppföljning av vårdplaner och möjlighet att påverka kostnaderna.

Att SiS nu börjat implementera de förslag till utvecklingsområden som Statskontoret kom med i sin rapport är glädjande.

Att skapa effektivare vårdkedjor är en viktig del. Det eftersatta säkerhetsarbetet där vi nyligen sett exempel på ungdomar dömda för mord respektive medhjälp till mord rymt från ett SiS-hem visar på allvarliga brister i säkerheten. Där behöver SiS göra sin hemläxa snarast.

Att skapa effektivare vårdkedjor och en tryggare miljö för flickor likväl som pojkar är vårt mål.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev