Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sidas flytt ett klassiskt recept på slöseri”

Statsminister Stefan Löfven (S) vill att ”Sverige ska hålla ihop”. Men hur landet håller ihop bättre för att en stor myndighet flyttar fyra mil söderut till en kostnad av en miljard är oklart.

Publicerad: 30 januari 2019, 07:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Regeringens beslut att Sida ska flytta till Botkyrka riskerar att bli betydligt dyrare än det var tänkt.”

Foto: Helena Landstedt, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

MyndigheterGlesbygdSkatterStefan Löfven

Regeringens beslut att Sida ska flytta till Botkyrka riskerar att bli betydligt dyrare än det var tänkt. Det framgår av den konsekvensanalys biståndsmyndigheten har skickat till regeringen. Som alltför ofta när någon annan betalar har det inte ägnats någon nämnvärd tanke åt vad beslutet innebär i praktiken, och notan skickas nu till antingen skattebetalarna eller biståndsbehövande.

Förra året beslutade regeringen att ett antal myndigheter med säte i Stockholm ska omlokaliseras för att ”få stopp på Stockholmsfixeringen” och se till att ”ingen del känner sig övergiven av staten”. Däribland Sida, en av Sveriges tio största myndigheter som fick i uppgift att flytta sitt huvudkontor med 500 anställda från Stockholms innerstad till Botkyrka kommun utanför Stockholm. Sida bedömer att flytten kommer att bli en ”långdragen, komplicerad och dyr historia”, och att hyreskostnaderna blir dubbelt så höga i Botkyrka jämfört med dagens lokaler på Östermalm i Stockholm. Anledningen är att det inte finns några tillräckligt stora kontorslokaler för myndigheten i Botkyrka.

”Jag tror även regeringen inte riktigt insåg att det faktiskt inte fanns någon befintlig kontorslokal i Botkyrka. Det gör att det blir mer krångligt förstås”, säger Rebecka Orrenius Alffram som är Sidas projektledare för flytten i en intervju i magasinet Omvärlden (28/1).

Det är ett klassiskt recept på slöseri. En politiker får en idé: ”Medborgarna känner sig nog övergivna av staten om för många myndigheter ligger i Stockholm!”. Sedan fattas ett beslut : ”Vi flyttar dem!”. Först därefter får de berörda inkomma med en konsekvensanalys. Till slut landar notan, och blir allt som oftast långt dyrare än man trott. Men vad gör det när någon annan betalar?

I Sidas fall beräknas kostnaden för att bygga nya kontorslokaler i Botkyrka landa på runt en halv miljard kronor. Förseningar i byggprocessen, vilket är vanligt förekommande, kan leda till att myndigheten först måste flytta till tillfälliga lokaler vilka beräknas kosta allt mellan 30 och 104 miljoner kronor per år. Själva flytten kommer att kosta 80 miljoner kronor, och slutligen räknar alltså Sida med en hyreskostnad på 80 miljoner om året för de nya lokalerna - en dryg fördubbling mot dagens hyra i innerstan på 38 miljoner per år.

Med en årlig biståndsbudget på 50 miljarder saknas det visserligen inte pengar, och Sida meddelar att flytten ska ske inom ramen för den befintliga budgeten. Men vad tycker skattebetalarna om att uppemot en miljard av deras pengar spenderas på en omlokalisering av en myndighet som absolut ingen har bett om?

”Sverige ska hålla ihop”, menade statsminister Stefan Löfven under pressträffen förra året när han meddelade beslutet om myndighets utflyttning från Stockholm till andra delar av landet. Hur Sverige håller ihop bättre för att en stor myndighet flyttar fyra mil söderut inom samma län till en kostnad av en miljard är oklart. Gissningsvis hade svenska skattebetalare hellre sett att pengarna gick till det de är avsedda för – bistånd.

Sida kommer i slutet av februari att skicka in en andra konsekvensanalys till regeringen. Därefter ska regeringen återkomma med ett svar. Låt oss hoppas att regeringen till dess ägnar en tanke åt kostnaden för kalaset.

Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarnas Förening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev