tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sexualbrottsutsatta behöver specialiserade mottagningar”

I dag erbjuder inte Region Stockholm adekvat vård till personer som utsatts för sexuella övergrepp. Men vi tar fasta på löftet i regionens replik om att uppdraget utökas för den psykiatriska vården, slutreplikerar företrädare från Rise, Nxtme, Inte din hora och Wonsa.

Publicerad: 24 november 2021, 14:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Allt för ofta beskriver de som utsatts för sexuella övergrepp att vårdens inställning är att alla trauman är lika och kan behandlas därefter, trots god evidens om motsatsen, skriver Hermine Holm, Lena Morin Nilsén, Paulina Bengtsson och Maya af Geijerstam. Foto: Yvonne Åsell/TT


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergreppVårdkvalitetRegion Stockholm

Vi är glada att Region Stockholm så tydligt delar vår bild av att sexualbrott orsakar ett fruktansvärt lidande hos den som utsatts, att vården av dessa sexualbrottsutsatta måste fungera, och att det är regionens ansvar. Vi är också tacksamma att ni välkomnade Wonsa på ett möte och öppnade för en dialog. Det är dock oroande att Sandra Ivanovic Rubin (MP), gruppledare i Hälso- och sjukvårdsnämnden, i TV4 endast nämner ett tillskott till akutsjukvården, och utelämnar det som i dag helt saknas: det icke-akuta omhändertagandet. 

Men vi tar fasta på löftet i repliken om att uppdraget utökas för den psykiatriska vården avseende personer som utsatts för sexuellt våld. Och då även för dem som söker vård efter en längre tid. Det vill säga en absolut majoritet av alla utsatta.

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Så förbättras vården för patienter som utsatts för sexuella övergrepp
LÄS OCKSÅ URSPRUNGSARTIKELN: ”Närmare 1 500 patienter med hög självmordsrisk står utan vård i Region Stockholm” 

Mantrat från Region Stockholm har länge varit att vård för sexualbrottsutsatta finns på många platser i länet, vilket Sandra Ivanovic Rubin upprepar i sin replik. Det stämmer inte och det står alldeles klart för oss som är ordentligt insatta i problematiken. 

I skrivande stund lider utsatta enormt. De beskriver om och om igen att kunskap saknas i regionen när de berättar om sin utsatthet och söker vård. Allt för ofta beskriver de ett bemötande hos yrkesverksamma i vården där inställningen är alla trauman är lika och kan behandlas därefter. Och där utsatta av det skälet erbjuds behandling som de inte kan tillgodogöra sig på grund av konsekvenserna efter övergreppen. 

Detta bemötande strider dessutom mot rekommendationerna från FN, WHO, Istanbulkonventionen samt mot evidens från svenska studier som visar att insatserna som erbjuds från Region Stockholm inte alls räcker till – varken för att läka ut PTSD, depression eller minska risken för självmordsförsök. 

Vår erfarenhet är också att i en kontext där psykisk ohälsa och specialistpsykiatri benämns i allmänna ordalag, som i regionens replik, hamnar sexualbrottsutsatta allt för ofta i marginalen. Eller faller helt ut ur bilden. I synnerhet de som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

Vi ser därför verkligen fram emot nästa steg och konkret information om vad denna satsning i praktiken innebär för sexualbrottsutsatta. Vår förhoppning är fortfarande specialiserade mottagningar för sexualbrottsutsatta, och att ni tar tillvara på den spetskompetens och kunskap som redan finns.

Vill ni veta mer om hur verkligheten ser ut i dag, när personer som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen inte får adekvat vård, så står vi stödorganisationer redo för att bidra med vår erfarenhet och kunskap efter över 40 år av stöd till sexualbrottsutsatta. 

Det ser vi fram emot!

Hermine Holm
Generalsekreterare Rise – Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen

Lena Morin Nilsén
Generalsekreterare Nxtme – erbjuder stöd och hjälp för den som varit eller är utsatt för sexuella övergrepp i barndomen och incest

Paulina Bengtsson
Styrelseledamot - Inte din hora

Maya af Geijerstam
Generalsekreterare - Wonsa

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev