Debatt
”Sexualbrottsoffer ska inte få en faktura av vården”
Sjösätt ett nationellt regelverk som klargör vilka avgifter som ska gälla för vård efter sexuella övergrepp, uppmanar fyra regionpolitiker från Sverigedemokraterna.
Publicerad: 28 mars 2023, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Jonathan Othén, Msciwoj Swigon, Håkan Lösnitz och Richard Svensson.
Foto: Nicolas Westrup
Den 8 mars höll regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna en presskonferens där man lyfte fram en rad områden inom kvinnosjukvården som i dag är eftersatta. Det handlade bland annat om ökat stöd till forskning om kvinnosjukdomar som till exempel endometrios och förlossningsskador.
Detta är problem som alltför många kvinnor lider av, ibland i tysthet och inte sällan under lång tid. Om kvinnor kan få snabbare och bättre behandling så är det en välfärdsvinst för samhället och en stor förbättring i livskvalitet för de berörda kvinnorna. Så sent som i december diskuterades dessa frågor på ett beslutsfattande möte om Sverigedemokraternas framtida kommun- och regionpolitik. Det gläder oss att man från nationellt håll går på samma linje som vi förespråkat i dessa frågor.
LÄS MER: Lista: Här saknar regioninvånarna förtroende för vården
En annan sak som berördes på presskonferensen var sexuella övergrepp. Dessvärre saknades en viktig fråga i sammanhanget, nämligen patientavgiften i samband med sjukvårdskontakt efter sexuella övergrepp. Patientavgifter beslutas i varje region och beslutet är ett styrande dokument som fastslår vad man ska ta betalt för och hur mycket. Här kan regionerna välja om den som utsatts för sexuellt våld ska ha rätt till avgiftsfri vård eller inte.
Louise Frank, sjuksköterska i Region Skåne, är initiativtagare till avgiftsfri vård för sexuellt utsatta. Detta efter att hon erfarit hur kvinnor dragit sig för att söka vård efter övergrepp. Det handlar ibland om utsatta kvinnor som inte har råd eller inte har en egen ekonomi. En del har vänt i dörren när de fått reda på att de måste betala. Men det kan också vara kvinnor som kommer från miljöer där de är så hårt styrda att de inte vågar riskera att en betalning registreras och kan kontrolleras i efterhand.
Louise Frank fick flera regionpolitiker med sig i frågan och sedan en tid tillbaka behöver kvinnor som söker sig till gynakuten för spårsäkring efter misstänkta sexualbrott inte längre betala patientavgiften i Region Skåne. Ett flertal andra regioner har tagit efter, men tyvärr är reformen inte rikstäckande än.
Detta är dessutom en fråga om rättssäkerhet. Bevisläget kan vara svårt när det gäller just sexualbrott, utomstående vittnen saknas ofta och många drar sig för att göra en polisanmälan på grund av rädsla, skam och sorg. Eftersom det här är svårutredda brott är det extra viktigt att bevisläget är så bra som möjligt och tidig spårsäkring är en avgörande pusselbit i det arbetet.
I Region Östergötland och Västra Götalandsregionen klubbade man igenom förtydliganden om avgiftsfri vård i samband med sexuella övergrepp. Vid Uppsala regionfullmäktiges senaste sammanträde menade M, KD, C och L som styr regionen att det inte behövde förtydligas då det var ”kutym” att inte ta ut avgifter. Där gjorde vi i SD i stället gemensam sak med S, V och MP och såg till att detta uttryckligen blev en del av regionens officiella hållning.
Det är således inte helt klart om man kan förvänta sig en avgiftsfri vård vid sexuella övergrepp i hela Sverige, utan reglerna skiljer sig markant. I en del regioner är bara det första besöket avgiftsfritt, medan andra menar att uppföljning inom psykiatrin ska ingå. Frågor om tidsgränser, om återbesök och eftervård, om det ska vara avgiftsfritt för både män och kvinnor, behöver också förtydligas. Vi anser inte att det är rimligt att situationen ska vara så oklar och så varierande beroende på var i landet man bor.
Vi har i dag sexualbrottsoffer som inte vågar söka vård eftersom de inte klarar av att betala patientavgiften. Ska människor som lever i förtryck och i kontrollerande förhållanden få en faktura, när de har en partner eller förälder som kanske övervakar bankkontot? Nej, dagens regelverk duger så klart inte, det ska vara kristallklart vad som faktiskt gäller och det måste vara jämlikt i hela Sverige.
Partierna inom Tidöavtalet bör sjösätta ett nationellt regelverk som klargör vilka avgifter som ska gälla i Sverige för vård efter sexuella övergrepp.
Jonathan Othén (SD)
Regionråd, Region Uppsala
Msciwoj Swigon (SD)
Regionråd, Region Stockholm
Håkan Lösnitz (SD)
Regionråd, Västra Götalandsregionen
Richard Svensson (SD)
Gruppledare, Region Östergötland
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.