onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Se innovation som en självklar del i upphandlingen”

Vi uppmanar kommun- och regionchefer, liksom politiken, att efterfråga innovation i upphandling för att öka omställningstakten, skriver Linda Swirtun, samverkansledare för Afori.

Publicerad: 11 maj 2023, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Swirtun, samverkansledare för Afori.

Foto: Anders Cedérus


Ämnen i artikeln:

Hållbar offentlig upphandling

Beslutsfattare i det offentliga har stor makt att driva Sveriges utveckling framåt. Nu är det dags att börja använda den makten. Lagar och regler för att möjliggöra innovation i upphandling finns redan på plats. Kommun- och regionledningar behöver se sina inköp som ett strategiskt verktyg och efterfråga innovation mycket mer än de gör i dag.

I Nationella upphandlingsrapporten 2023 visar Upphandlingsmyndigheten att potentialen i offentlig upphandling inte utnyttjas fullt ut. Ett exempel är att bara 11 procent av kommunerna och 13 procent av regionerna uppger att de i hög utsträckning arbetar för att upphandla innovativa lösningar. Närmare nio av tio utnyttjar alltså inte den förändringskraft det innebär att efterfråga, eller tillåta, utveckling av nya varor eller tjänster i en upphandling.

LÄS MER: Lista: Kommunerna som får bäst betyg från företagen – ”Handlar om vår överlevnad”

Varje år görs offentliga upphandlingar för drygt 800 miljarder kronor. De pengarna skulle kunna arbeta för samhällets gröna omställning, ökad välfärd och näringslivets konkurrenskraft. Av de över 17 000 upphandlingar som annonseras årligen står kommuner och regioner för 80 procent. Det är där den stora potentialen finns.

Mycket bra görs redan. Karlstads kommun driver innovationsarbete tillsammans med näringslivet inom Digital Well Arena. Växjö kommun accelererar genom Diaccess utvecklingen av digitala lösningar och etablerar en modell för verksamhetsnära innovation i partnerskap med näringslivet. Göteborgs stad efterfrågar aktivt återvunnet material för att driva på den cirkulära ekonomin. Fler måste följa deras exempel!

För att sätta ljuset på omställningskraften i den offentliga affären initierar nu Arenan för innovation i upphandling (Afori) ett innovationsupprop. Bakom Afori står Upphandlingsmyndigheten i samverkan med Vinnova och Patent- och registreringsverket (PRV).

Uppropet handlar om att etablera nya synsätt, attityder och arbetssätt kring inköp och upphandling. Det vänder sig till personer i ledande och beslutsfattande positioner i kommuner och regioner, och huvudpunkterna är:

1. All upphandling kan möjliggöra innovation. Se inte innovation som ett separat spår, utan som en självklar del i varje upphandling.

2. Inköp är en strategisk ledningsfråga. Chefer i ledningsposition äger makten att prioritera och skapa förutsättningar, exempelvis via tydliga styrsignaler om vad de anser att inköpsverksamheten ska styra mot.

3. Löpande dialog är nyckeln till goda affärer. En aktiv dialog med näringslivet och akademin utanför enskilda upphandlingar ger mycket större möjligheter till inköp som skapar riktig affärsnytta.

Vi uppmanar nu kommun- och regionchefer, liksom politiken, att efterfråga innovation i upphandling för att öka omställningstakten. Det går, om viljan och modet finns.

Linda Swirtun
Samverkansledare för Afori

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev