fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD: ”Vi vill ha max fem barn per anställd i förskolan”

Sverigedemokraterna satsar en extra miljard på förskolan i vår kommande budget för att minska barngrupperna. Målsättningen är ett tak på max fem barn per anställd. Förskolemiljarden kan även användas till att förbättra arbetsmiljön för de anställda.

Publicerad: 30 september 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Förskolan går på knäna och personalen mår allt sämre, skriver SD-debattörerna. Foto: Nils Jacobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FörskollärareBudget 2020SDSverigedemokraternaBudgetBudgetförhandlingFörskola

Återigen väljer regeringen och vännerna i Centern och Liberalerna att urholka välfärden med märkliga prioriteringar bara för att de girigt ska kunna klamra sig fast vid makten - och det är barnen som får betala priset.

Förskolan går på knäna och personalen mår allt sämre för var dag som går, men regeringen verkar inte uppfatta de desperata ropen på hjälp. Trots vackra ord och löften om ökade resurser föreslås i den budget som nu presenteras raka motsatsen. En minskning om ungefär 700 miljoner på det område som bland annat syftar till att stimulera en minskning av barngrupperna i förskolan. Utgiftsområdet omfattade tidigare totalt 4,6 miljarder så minskningen motsvarar hela 15 procent.

Så vad spelar egentligen minskade barngrupper för roll? Tänk dig att du kommer till din arbetsplats och det första du möter är en skrikande kund, som dessutom möter dig med en knuff.

Under ert morgonmöte kastas det smörgåsar åt alla håll och ingen hör att du ber om kaffet för att ljudnivån är för hög. Dagen fortsätter med stress i alla möjliga former, bland annat har den redan höga ljudnivån under förmiddagen blivit än värre då det nu tillkommit några fler konsulter.

En av dina kollegor kastar ibland pennor i huvudet på dig bara för att se hur du reagerar. En annan springer fram och försöker bita dig eller tar din dator ur händerna på dig helt utan anledning enbart för att sedan lägga den på golvet och gå iväg efter att du blivit upprörd.

Kan någon förväntas arbeta under dessa förutsättningar? Det är dock verkligheten för många barn och lärare i förskolan. Stora barngrupper, nedskärningar och brist på personal resulterar dessutom i att det inte alltid finns någon vuxen som kan hjälpa barnen när olika situationer uppstår.

Många barn befinner sig på förskolan så mycket som tio timmar per dag, i en arbetsmiljö som är helt otänkbar för de flesta vuxna.

Att många som arbetar i förskolan blir sjukskrivna bör vara en tydlig signal på hur ohållbart det är även för barnen. Barnen kanske inte heller har möjlighet att sätta ord på den miljö de ofta befinner sig i, vilket riskerar att ge sken av att allt är under kontroll. När vuxna i deras närhet stressar ihjäl sig så påverkar det naturligtvis också barnen.

Därför satsar vi en extra miljard på förskolan i vår kommande budget för att minska barngrupperna med målsättningen om ett tak på max fem barn per anställd. Förskolemiljarden kan även användas till att förbättra både arbetsmiljön och villkoren för anställda inom förskolan.

Vi ser situationen för vad den är – en förskolekris - och agerar därefter med omfattande satsningar till skillnad från regeringen som vänder ryggen åt problemen.

Personalen på förskolorna i Sverige kämpar för att hålla huvudet över vattenytan men de behöver hjälp, vi kämpar för att hålla vattnet utanför båten medan regeringen borrar hål i botten. Båten sjunker, och det snabbt.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)

Michael Rubbestad, ledamot utbildningsutskottet (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev