Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD: Vi måste börja lyssna på barnmorskorna

För att ta itu med det ansträngda läget inom förlossningsvården vill Sverigedemokraterna vända sig till dem som faktiskt arbetar där dagligen, och skapa politik efter deras önskemål och förslag. Om vi ska kunna förbättra situationen måste vi lyssna på dem som känner till den bäst - barnmorskorna.

Publicerad: 23 september 2019, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I ett Stockholm där befolkningen växer måste även sjukvården växa, skriver debattören.

Foto: Simon Eliasson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdBarnmorskorSverigedemokraternaRegion Stockholm

REPLIK ”Kvinnor lider i det tysta av förlossningskrisen” skriver Svenska Barnmorskeförbundet i en debattartikel i Dagens Samhälle. Region Stockholm är hårt belastad.

Majoritetens försök att förstärka förlossningsvården de senaste åren har inte lett till en dugligare arbetssituation för barnmorskorna. I stället för att förbättra deras arbetsvillkor har man anställt mer vårdpersonal utan barnmorskelegitimation, främst sjuksköterskor, till de underbemannade barnmorskeavdelningarna i den region där flest barn föds i hela Sverige.

Arbetsgivare pekar på att det är det svårt att både rekrytera och hålla kvar barnmorskor på arbetsplatserna. Arbetsbelastningen är alltför ofta omänskligt tung. Flera vittnar om att de inte hinner med att äta, gå på toaletten eller bara återhämta sig själva efter en avklarad förlossning. En tragisk men för många barnmorskor sann del av vardagen som även har uppmärksammats i media gång på gång. Den tunga arbetsbelastningen leder till sjukskrivningar, personalflykt och en ännu sämre arbetsmiljö för de barnmorskor som väljer att stanna.

För att skapa en arbetsmiljö som minskar personalomsättningen är det av vikt att personalen får vara med och påverka sin arbetsplats och arbetsmiljö. Politikernas främsta uppgift borde vara att lyssna in professionen; de individer som dagligen arbetar inom förlossningsvården. Det är deras synpunkter som vi politiker bör arbeta och agera efter om förlossningsvården ska få ett lyft på riktigt.

Sverigedemokraterna i Region Stockholm håller på att skapa en helt ny sjukvårdsbudget till hösten, där flera av förslagen följer Svenska Barnmorskeförbundets linje om max 80 inskrivna gravida per barnmorska inom mödrahälsovården, max fyra barnfamiljer per barnmorska på BB och en barnmorska per födande kvinna. För att åstadkomma detta krävs fler förlossningsplatser och satsningar på att förbättra barnmorskornas arbetsmiljö - och villkor för att stoppa personalflykten.

I ett Stockholm där befolkningen växer måste även sjukvården växa för att kunna balansera behovet och tillgången av vård. För att klara en ökad framtida belastning bör ytterligare en förlossningsklinik etableras i regionen, tillsammans med den försenade förlossningsklinik som nu skapas vid Capio Sankt Görans sjukhus. Lämpliga platser för en ny förlossningsavdelning bör därmed utredas, förslagsvis vid Nacka sjukhus. Där skulle, om möjligt, även ett nytt BB kunna inrättas för att tillgodose det ökade behovet av vårdplatser efter förlossningen.

Den förlossningskris som uppenbarar sig i Region Stockholm är ett resultat av bristfällig handlingskraft från de styrande politikernas sida under ett flera års långt spann. Barnmorskornas röster har nedprioriterats och kortsiktiga lösningar har i stället satts in, trots varningar om dess konsekvenser. Vårt parti har aldrig givits chansen att påverka förlossningsvården i Stockholm, men om den chansen kommer vet vi exakt vad vi ska göra - lyssna på dem som kan yrket bäst.

Gabriel Kroon, gruppledare (SD) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev