tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD: Sluta låtsas att alla barn har samma behov av förskolan

Att kringskära svenska barns frihet för att invandrares barn inte uppnår acceptabel nivå av språkutveckling är under all kritik och något vi inte kommer att acceptera. Det skriver de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Patrick Reslow och Michael Rubbestad, som är kritiska förslaget om obligatorisk förskola för alla barn, från fem år och uppåt.

Publicerad: 3 december 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det enda vettiga är att åtgärder som obligatorisk förskola endast riktas mot de barn som behöver förskolevistelse för sin språkliga utveckling eller av pedagogiska skäl, skriver Patrick Reslow och Michael Rubbestad.

Foto: Børge Sandnes/Colourbox


Ämnen i artikeln:

LiberalernaSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Nyligen presenterades utredningen ”Förskola för alla barn – för bättre språkutveckling i svenska”. Titeln antyder att utredningen omfattar barn som behöver lära sig bättre svenska, men utredningen föreslog även åtgärder som kan öka deltagandet i förskolan för alla flickor och pojkar. Förutom förslaget med obligatorisk förskola för nyanlända barn från 3 års ålder, föreslås även tidigarelagd skolplikt från fem års ålder. Det vill säga obligatorisk förskola för alla barn, från fem år och uppåt.

Barn är inga dussinvaror eller kuggar i maskineriet. De är unika individer med olika behov och förutsättningar. Därför är det viktigt att barnens föräldrar har friheten att så långt som möjligt anpassa uppväxten till det egna barnet. Sverigedemokraterna förstår detta. Liberalerna tycks inte göra det. I augusti föreslog Nyamko Sabuni obligatorisk förskola från fem års ålder med avsikten att ”ge fler barn möjlighet att utvecklas som individer”. Nu lägger liberalen Lotta Edholm fram samma förslag i en utredning beställd av regeringen. Om vi bortser från den uppenbara illiberalism som präglar Liberalerna och i stället vänder oss mot Socialdemokraterna är frågan, tänker ni driva igenom obligatorisk förskola för femåringar?

Förskoleklass för sexåringar blev obligatorisk så sent som hösten 2018. Detta i syfte att bättre förbereda barn för fortsatt utbildning. Utredningen föreslår nu obligatorisk förskola från fem års ålder från hösten 2023. Fortsätter utvecklingen i samma takt kan vi se fram emot obligatorisk förskola för fyraåringar hösten 2028, för treåringar hösten 2033 och för tvååringar 2038. I början av 2040-talet kan vi förverkliga Alva Myrdals idéer, ”Under arbetstiden, de sju – åtta timmarna mitt på dagen, skall i anpassning till det industrialiserade samhällets vidgade arbetsfördelning, familjen vara splittrad: de vuxna arbetande människorna måste vara på sina arbetsplatser; barnen leka, äta, sova och gå i skolan på sitt håll”. Denna Huxley-dystopi som eftersträvas av Liberalerna och Socialdemokraterna är en uppenbart dålig idé. Tron på statens förmåga att axla föräldrarollen är häpnadsväckande naivt. Barnets uppfostran sköts i första hand av föräldrarna och ingen annan.

Samma töcken som legat över den svenska debatten återfinns även i debatten om förskolan. Vi behöver se verkligheten för vad den är. Vi behöver sluta låtsas att alla barn har samma behov av förskola och tidigarelagd skolplikt. Svenska barn behöver av naturliga skäl inte tillgodogöra sig det svenska språket och den svenska kulturen. Dessutom skiljer sig barns förutsättningar på många andra sätt. Att växa upp på landsbygden och leka i skogsgläntor är väsensskilt från att tillbringa barndomen i ett miljonprogram.

Vi har i dag en situation där barn tvingas hålla sig inne för att inte hamna i gänguppgörelser och där förskolor utsätts för bombhot. För att komma till rätta med situationen behöver vi två saker, återupprätta tryggheten och rikta resurserna mot behovet. Därför är det enda vettiga att åtgärder som obligatorisk förskola endast riktas mot de barn som behöver förskolevistelse för sin språkliga utveckling eller av pedagogiska skäl.

Detta är vår hållning. Sedan 2018 har Sverigedemokraterna drivit obligatorisk förskola för barn från tre års ålder med två utländska föräldrar boende i utsatta områden. Att kringskära svenska barns frihet för att invandrares barn inte uppnår acceptabel nivå av språkutveckling är under all kritik och något vi inte kommer att acceptera.

Patrick Reslow, riksdagsledamot (SD) utbildningsutskottet

Michael Rubbestad, riksdagsledamot (SD) utbildningsutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev