onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD: Regeringen förstår inte att det finns ett Sverige utanför storstäderna

Publicerad: 27 maj 2021, 05:20

Foto: Pressbild

Regeringen sviker de kommuner och regioner som behöver stöd och hjälp allra mest, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Ämnen i artikeln:

RegionerSDSverigedemokraternaKommunerArbetslöshetVälfärd

Under nuvarande regering har Kommunsverige genomgått ett ekonomiskt stålbad. En ansvarslös invandringspolitik, kombinerad med en total oförmåga att prioritera rätt, har satt vår gemensamma välfärd under en enorm press. Regeringen har fattat beslut för att sedan vägra ta ansvar. Vad vi bevittnat under de senaste åren är en passivitet som saknar motstycke i svensk politisk historia. 

Splittringen ger sig tillkänna på flera områden. Inte minst på arbetsmarknaden. I fjol konstaterades att arbetslösheten bland utrikes födda låg på närmare 19 procent. Det bör sättas i relation till de 5 procent som är motsvarande siffra för inrikes födda. För redan hårt ansatta kommuner är den höga arbetslösheten bland de utrikes födda ett dråpslag. När statsbidragen upphör sitter kommunerna i ett läge där allt färre tvingas försörja allt fler. Det är en ekvation som uppenbarligen inte går ihop.

LÄS OCKSÅ: Tillfälligt flyktingstöd ger långsiktiga problem 

Följderna av detta är tydliga. Kommunerna tvingas till uppoffringar som inte sällan går ut över våra barn och äldre, när pengar tas från skolverksamheten eller äldrevården för att få budgeten att gå ihop. Flyktingvågens konsekvenser utgör än i dag en dyster påminnelse för många kommuner om att man inte har råd att hålla gårdsskolan öppen eller ge kommunens äldre invånare ett värdigt liv. I stället för att prioritera de som byggt upp vårt land har fokus legat på utländska medborgare som i de flesta fall inte ens bör befinna sig i landet. Det är en orättvis och i grunden omoralisk politik.

Samtidigt som arbetslöshet och ökade kostnader är ett faktum görs ingenting för att motverka utvecklingen. Tvärtom verkar regeringen drivas av en närmast manisk tro på att mer hinder ska underlätta i vardagen. Jakten på Sveriges regionala flygplatser – ledd av Miljöpartiet – är ett av flera exempel på detta. Får Miljöpartiet bestämma ska flyget avgränsas till ett slags sällskapsresa endast för eliten.

LÄS OCKSÅ: L: Regeringens besked om Bromma är ett politiskt fulspel

Det ständiga behovet av att höja bensinpriset är ett annat. Det är som om regeringen inte förstår att det finns ett Sverige utanför storstäderna. Ett Sverige där bilen är ett måste för en väl fungerande vardag, och där flygplatsen är direkt avgörande för de lokala företagens konkurrensförmåga. I stället för att se, uppmuntra och underlätta för såväl privatpersoner som företag i mindre samhällen, görs allt för att krympa ytorna och begränsa handlingsfriheten.

LÄS OCKSÅ: ”De är ju inte så många – och de bor så glest” 

Det krävs ett helt nytt politiskt ledarskap för att föra in Sverige på rätt väg igen. Att återuppbygga den raserade välfärden kommer överst på listan. Sverigedemokraterna har konsekvent varit det parti som satsat mest på välfärden. I budget efter budget har vi anslagit mer generella statsbidrag till kommuner och regioner än något annat parti. Vi har lagt förslag om att flytta skatt från staten ut i landet, genom att regionalisera skatten för industrifastigheter och elproduktionsenheter. Vi har drivit på för att öka tryggheten och säkerheten genom ökad polisiär närvaro. Vi har gjort allt det som en ansvarsfull regering borde göra – vi har prioriterat Sverige främst.

Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev