Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD: När smittan sprider sig eldas skyddsutrustning upp

Om det är något som pandemin visat oss så är det att Sveriges krisberedskap är allt annat än tillräcklig. Det finns därför goda skäl att börja fundera kring Sveriges förmåga att hantera ytterligare en våg av covid-19, skriver Sverigedemokraternas hälso- och sjukvårdspolitiske talesperson Per Ramhorn och riksdagsledamot Clara Aranda.

Publicerad: 9 november 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Flera län har nyligen åter gått ut och larmat om en risk för brist på såväl munskydd och skyddshandskar, skriver Per Ramhorn och Clara Aranda.

Foto: Anna Hållams/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Covid-19SmittskyddRegionerKommunerSverigedemokraterna

Efter en rad turbulenta månader där över 6000 svenskar beräknas ha dött som följd av den pågående pandemin har vi de senaste veckorna nåtts av indikationer på att virusspridningen tagit fart igen. Alldeles nyligen kunde man uppmäta det högsta antalet dödsfall sedan i somras. Då läget ser än värre ut på andra platser i Europa har flera länder aviserat att man stänger ned på nytt i ett försök att dämpa den eskalerande smittspridningen. Med anledning av denna oroande utveckling finns det skäl att börja fundera kring Sveriges förmåga att hantera ytterligare en våg av covid-19.

Om det är något som pandemin och alla dess konsekvenser visat oss är det att Sveriges krisberedskap är allt annat än tillräcklig. Detta blev inte minst uppenbart när diskussionen om beredskapslager tog fart och ansvaret snabbt lades över på de hårt ansträngda regionerna.

Redan i februari i år var det tydligt att adekvat tillgång till skyddsutrustning inte gick att säkerställa i den mån som skulle behövts. Lägesrapporten för regionerna visade att det bara fanns skyddsutrustning i lager för 1 400 vårddygn – vilket räckte till ett hundratal patienter. Flera regioner kunde dessutom rapportera om att leveranser av skyddsutrustning inte kommit fram som de skulle. Socialminister Lena Hallengren (S) har även medgett att Sveriges lagerhållning av skyddsutrustning varit otillräcklig.

Trots denna stora och uppenbara brist har det dock framkommit att Sverige haft för vana att förstöra ansenliga mängder skyddsmateriel. Sveriges Radio kunde i sitt program ”Kaliber” nyligen avslöja att det i somras eldades upp stora mängder sjukvårdsutrustning ur lagret, däribland en miljon handskar och 235 000 operationsmunskydd.

Skälet till detta hävdas vara att utrustningen bedömdes vara för gammal eller att de inte nådde upp till nuvarande bestämmelser. Men faktum är att Socialstyrelsen var fullt medveten om att utrustningen inte höll måttet redan innan pandemin bröt ut. Utöver detta har flera rapporter och utredningar de senaste åren varnat för den bristfälliga beredskapen i landets regioner och kommuner.

Hur bisarrt detta förfarande än låter kan vi konstatera att det inte är ett nytt fenomen. I början på 2000-talet eldade den dåvarande regeringen upp 7,3 miljoner skyddsmasker – varav åtminstone 30 procent fortfarande var funktionsdugliga.

Allt detta hade kanske inte varit ett problem om man faktiskt ersatte den utrustning som man förstörde. Men då Socialstyrelsen – som har ansvar för det nationella beredskapslagret med läkemedel och sjukvårdsutrustning – inte har fått tillräckligt med anslag har så inte skett. Tvärtom har flera län alldeles nyligen åter gått ut och larmat om en risk för brist på såväl munskydd och skyddshandskar.

Resultatet av detta riskerar att bli ännu en period där Sveriges vård- och omsorgsanställda kommer behöva kämpa sig igenom ytterligare en smittovåg utan adekvat skyddsutrustning.

För oss är det inget annat än självklart att Sverige ska ha högkvalitativa och permanenta lager med medicinsk utrustning och läkemedel. Om vi ska ha rimliga förutsättningar att kunna tackla framtida kriser är det således helt centralt att sådana återupprättas snarast.

Ansvarsfrågan är en annan del som vi en gång för alla måste reda ut. Regionerna ska givetvis veta vad som förväntas och hur den regionala beredskapen ska utformas, vilket i sin tur bör regleras med lagstiftning. När det gäller finansiering av hälso- och sjukvårdens beredskap måste dock staten ta sitt ansvar. Sverigedemokraterna har därför i sin budget avsatt 22,1 miljarder kronor i generella bidrag till landets regioner.

Nu när Sverige och resten av världen befinner sig mitt i en brinnande pandemi är det tyvärr för sent för förberedelser, men det är en viktig lärdom och en fråga som måste tas på största allvar i arbetet framöver. Vi hoppas bara att den nuvarande regeringen också tagit till sig av detta.

Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (SD)

Clara Aranda, riksdagsledamot (SD) suppleant socialutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev