Debatt
SD: Migrationskrisen har förstärkt vårdkrisen, KD
Sjukvården går mot en tilltagande kris där prioriteringarna kommer medföra att patientgrupp ställs mot patientgrupp. I det läget kommer vi alltid att stå upp för välfärden för svenska medborgare och de som vistas lagligt i landet, slutreplikerar gruppledaren för Sverigedemokraterna i Region Stockholm Gabriel Kroon.
Publicerad: 27 november 2019, 18:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens svenska vårdkris innebär många utmaningar – för patienter, personal och politiker, skriver Gabriel Kroon (SD). Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån
Ämnen i artikeln:
VårdkvalitetRegionernas ekonomiRegion StockholmSDSverigedemokraternaKristdemokraternaPrimärvårdI grunden delar vi samma problembild för svensk sjukvård som Ella Bohlin. Den svenska vården har sedan länge varit för sjukhustung. Detta samtidigt som primärvården har saknat de resurser och den organisation som har krävts.
Dagens svenska vårdkris innebär många utmaningar – för patienter, personal och politiker. Ella Bohlin uppfattar vår syn på sjukvårdskrisen som en repig skiva. En skiva blir repig när den behöver spelas mycket och ofta för att få politiker i andra partier att lyssna på verkligheten – som att migrationskrisen har förstärkt vårdkrisen.
Grundläggande aritmetik visar vad som händer när ett land med en redan hårt ansträngd sjukvård får en kraftig befolkningsökning. I Sveriges fall handlar det om en ökning av nästintill 1,4 miljoner personer sedan början av 2000-talet, varav merparten utgörs av invandring. När sjukvården inte hinner byggas ut, när bristen på vårdpersonal inte går att åtgärda och när vårdplatserna redan från början inte räckte till, skapas ytterligare ansträngningar i sjukvården.
Kopplingen mellan en stor migration och större utmaningar för välfärden har Sverigedemokraterna lyft fram länge. I dag ser vi resultatet, endast två av tjugo regioner klarar sin budget, varslen mot vårdpersonal och besparingsprogram i sjukvården får daglig uppmärksamhet. En nyöppnad vårdavdelning på Södertälje sjukhus i Region Stockholm väntas stänga. Kraftiga besparingspaket i Region Västerbotten, Skåne och Örebro.
Sjukvården går mot en tilltagande kris där prioriteringarna kommer medföra att grupper behöver ställas mot varandra – patientgrupp mot patientgrupp. I det läget kommer vi alltid att stå upp för välfärden för svenska medborgare och de som vistas lagligt i landet.
Självklart finns andra orsaker till vårdkrisen än migrationen. Sjukvårdskrisen fanns redan innan migrationsvågen hösten 2015. I grunden handlar det om en strukturkris med tydliga brister i organisation och arbetssätt, som har förvärrats av den socialdemokratiska regeringen som styrt Sverige sedan 2014.
Konservativa krafter behöver samarbeta för att vända utvecklingen för svensk sjukvård. De visioner som nu finns måste ges möjligheten att förverkligas, med en nära vård som fungerar och en tillgänglig sjukhusvård med hög kvalitet.
Vi behöver se över regionernas ändamålsenlighet och fundera över om 21 olika huvudmän med 21 olika sjukvårdsystem är optimalt för att ge medborgare vård i tid. Vi är inte främmande för att utreda över regionernas roll i framtiden, och för att öka statens ansvar för en tillgänglig hälso- och sjukvård i hela Sverige.
Landets invånare förtjänar sjukvårdspolitiker som gör verklighet av visioner, vallöften och alla vackra ord om vården – det är dags att skrida till handling. Sverigedemokraterna är alltid öppna för samtal som bidrar till en bättre sjukvård. Vår dörr står alltid öppen för de som vill prata, resonera och tänka sjukvårdspolitik med oss. Vill du hälsa på, Ella Bohlin?
Gabriel Kroon, gruppledare (SD) Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.