Debatt
SD: Lastbilsfusket går att stoppa redan nu
Situationen på våra vägar är ohållbar. Regeringen får inte låta bättre kontroller av buss- och åkerinäringen vänta till 2021. Redan nu kan polisen överta uppgiften från Transportstyrelsen som uppenbart inte klarar av den.
Publicerad: 27 augusti 2019, 17:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Regeringen gör för lite för långsamt, skriver debattören. Foto: Nils Jacobsson, Bildbyrån
Infrastrukturminister Tomas Eneroth tillsatte i går måndag en utredning för effektivare kontroller av yrkestrafiken. Jag är tacksam över att regeringen insett problemen, men att tillsätta en utredning är att göra för lite för långsamt. Enligt regeringen ska utredningen av kontrollverksamheten redovisas först 2021. Vi har i dagsläget en ohållbar situation på våra vägar och åtgärder behövs snarast.
Sverigedemokraterna föreslår att åkeri- och bussföretag befrias från Transportstyrelsens tillsyn och i stället kontrolleras av polisen. Den 1 januari 2011 övertog Transportstyrelsen kontrollerna av kör- och vilotider från polisen. Kontrollverksamheten centraliserades till Umeå dit åkeri- och bussföretag ska skicka in registrerade data från färdskrivare. De kontroller som sedan utförts av Transportstyrelsen är ofta av häpnadsväckande låg kvalitet.
Låt mig klargöra en sak så att inga missförstånd uppstår: Naturligtvis ska de som fuskar med kör- och vilotider betala böter, inte tal om annat! Tyvärr bedriver inte myndigheten sin kontrollverksamhet på det sättet. Kontrollerna betraktas mer som statistikkontroller. Dessutom har myndigheten uppenbara problem med att hantera de uppgifter den är satt att kontrollera.
Hård och omotiverad kritik? Ingalunda – låt mig bara ta två exempel ur en diger flora för att beskriva hur det kan se ut. Företag som är undantagna reglerna om kör- och vilotider påförs sanktionsavgifter, trots att det saknas stöd i lagen för det. Transportstyrelsen påför även sanktionsavgifter för verksamheter inom terminalområde, trots att personal där inte omfattas av regelverket.
Vad värre är, förare och fordon dyker dessutom upp i utredningar som inte tillhör det granskade företaget. Och det händer att myndigheten kräver redovisning för förare under perioder som åkeriet inte ens ägt fordonen. För mig, med en bakgrund som bilinspektör vid trafikpolisen och som själv utfört kontroller i åkeri- och bussföretag, är nuvarande situation under all kritik - man baxnar när man ser hur myndigheten utövar sin kontrollverksamhet.
Jag har under åren sett otaliga missförhållanden och vid flera tillfällen påtalat dessa. Företag hamnar i kläm när byråkratin sätter käppar i hjulen för hederliga företag.
Vi välkomnar att regeringen inser allvaret och vill utreda kontrollverksamheten. Situationen är dock så pass allvarlig att företag inom buss- och åkerinäringen tappat förtroendet för Transportstyrelsen och dess kontroller. En utredning som presenterar förslag 2021 är långt ifrån tillräckligt.
Vi behöver ingen utredning för att konstatera det självklara, vi behöver fler trafikpoliser på vägarna och en kontrollverksamhet som sköter sitt uppdrag. Transportstyrelsen har bokstavligt talat övningskört kontrollverksamheten sedan 2011, men ändå inte lyckats lära sig hur den ska skötas.
Det är dags att Transportstyrelsen tackar för den tid som varit och återlämnar kontrollerna till polisen. Då får vi den kompetens som krävs i företagskontrollerna och kan återskapa förtroendet för kontrollerna inom buss- och åkeriföretagen.
Thomas Morell, riksdagsledamot (SD) före detta regionchef och sakkunnig vid Sveriges Åkeriföretag
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.