söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD: Kvinnors trygghet måste säkras!

Det största hotet mot kvinnor idag handlar inte om kvoteringar till bolagsstyrelser, delad föräldraförsäkring eller menscertifierade arbetsplatser, utan om ökade våldtäktsbrott och otrygghet bland kvinnor, skriver Sverigedemokraterna.

Publicerad: 14 mars 2019, 18:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox/Doidam10


Ämnen i artikeln:

BrottSexuella övergreppBrottsoffer

I veckan sändes ett nytt reportage av Uppdrag granskning gällande den fortsatta trenden av ökade våldtäktsbrott mot kvinnor. I reportaget får vi ta del av skrämmande statistik – inte ens en av tio anmälda våldtäkter leder till åtal samtidigt som antalet anmälningar fortfarande ökar varje år, detta trots att frågan utretts och debatterats åtskilliga gånger. Det är uppenbart att det största hotet mot kvinnor i Sverige idag inte handlar om kvoteringar till bolagsstyrelser, delad föräldraförsäkring eller menscertifierade arbetsplatser.

Den bild som målas upp av Uppdrag granskning stöds även av Brottsförebyggande Rådet (Brå). I myndighetens årliga nationella trygghetsundersökning, som släpptes i januari, presenteras samma dystra och katastrofala siffror. Både gällande till vilken grad kvinnor utsätts för brott, men även den utsatthet allt fler känner.

Drygt var tredje kvinna är rädd för att gå ut på kvällen. Var tionde kvinna uppger att hon har blivit utsatt för sexualbrott någon gång under 2017 och drygt var tredje ung kvinna uppger detsamma. Andelen som uppger att de blivit utsatta för sexualbrott är inte bara skrämmande hög, den har också flerdubblats de senaste åren. Gällande otryggheten bryter de sista tre åren en tidigare fallande trend. Vi har alltså gått från en förbättring, kopplad till kvinnors trygghet, mot en utveckling där kurvan pekar nedåt. Den trend vi nu ser måste brytas omedelbart.

En åtgärd för att stävja den negativa utvecklingen togs förra året när riksdagen klubbade igenom den så kallade samtyckeslagen, som en del av skärpandet av det straffbara området vid sexualbrott. Sverigedemokraterna välkomnade särskilt skapandet av vad som kallas ’oaktsam våldtäkt’ vilket gör att fler gärningsmän, även där uppsåtligt beteende inte kan bevisas, kan straffas. Vid stiftandet av lagen höjdes också straffen vilket är bra, men inte alls tillräckligt. Vi måste på riktigt inse allvaret i den otrygghet som kvinnor idag upplever och straffa förövarna därefter. Att värna om kvinnors säkerhet och deras chans till upprättelse vid brott bör vara starkt prioriterat.

Att fler som begår brott straffas och att fler offer får upprättelse för det de har utsatts för är av största vikt. Sverigedemokraterna kommer aldrig att ta förövarens sida, vi tar alltid den utsattes parti. Vi kommer outtröttligt att arbeta för att fler brott klaras upp och för att fler offer får den upprättelse de förtjänar.

Politiker kan inte sitta still och tro att det som gjorts är tillräckligt. Trots den skärpning som skedde så ökade antalet anmälda våldtäkter under 2018 med 8 procent, från en redan extremhög nivå. Det måste göras mer och det går inte att vänta längre. Var tionde kvinna avstår idag helt från att gå ut på kvällen i sitt eget bostadsområde samtidigt som inte ens en av tio våldtäktsanmälningar leder till åtal. Det är fullständigt oacceptabelt att kvinnor känner den osäkerheten i Sverige.

Vad som krävs? Sverigedemokraterna vill höja straffen för sexualbrott avsevärt.  Vi vill se mer resurser till poliser och rättsväsende. Vi måste sluta mjäka med brottslingar och på allvar ta tag i problemen. Det är dags att vi politiker uppfyller vår del av det samhällskontrakt som vi ingått med medborgarna.

Katja Nyberg, ledamot i justitieutskottet (SD), polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev