lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SD försöker bara plocka billiga politiska poäng

Det har alltid funnits med ett krav på nämndernas ”utredningsskyldighet” i förslaget till demokratikrav. Sverigedemokraternas återremittering bidrog därmed inte till att någonting nytt tillfördes förslaget, slutreplikerar kommunalrådet Ewa Bertz (L).

Publicerad: 14 maj 2019, 09:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Fritidsnämnden har haft demokratikrav hela tiden, sedan närmare bestämt 1992,” skriver Ewa Bertz (L). Foto: Daniel Nilsson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FöreningsstödLiberalernaSDSverigedemokraternaMalmö

Slutreplik. Jag instämmer i att de tidigare kraven behövde förstärkas och det har vi i Liberalerna inte bara drivit i valrörelsen utan nu förverkligat i det rödblåa styret.

Att Sverigedemokraterna inte har läst handlingarna framgår av de faktafel som upprepas i repliken, samt av deras tidigare återremissyrkande. Det första faktafelet är när Nima Gholam Ali Pour beskriver det som att demokratikraven är något helt nytt.

Fritidsnämnden har haft demokratikrav hela tiden, sedan närmare bestämt 1992. Ärendet i kommunfullmäktige handlade om att demokratikraven ska gälla alla nämnder och inte bara fritidsförvaltningen. Att skriva om detta som något nytt blir då grovt missvisande, och framförallt när demokratikraven har använts tidigare för att vidta åtgärder mot exempelvis Milli Görüs.

Det andra faktafelet gäller nämndernas ”utredningsskyldighet”. Detta krav har funnits med hela tiden. Det fanns med tidigare och det fanns med i det förslag som presenterades för kommunfullmäktige i februari. Där stod bland annat: ”Nämnden ska vidare, då den fått kännedom och/eller indikationer om att en verksamhet inte följer Regler och riktlinjer för Malmö Stadsstöd till idéburen sektor, undersöka informationens relevans och sanningshalt. Stickprovskontroller kan förekomma”.

Sverigedemokraternas återremittering bidrog därmed inte till att någonting nytt tillfördes. Det blir därmed tydligt att Sverigedemokratens återremiss inte var något annat än ett sätt att förhala beslutet för att plocka billiga politiska poäng. Priset av förseningen får nu betalas av skattebetalarna.

Slutligen så hölls det första arbetsutskottet i fritidsnämnden sedan 1 maj i fredags (19/5). Efter 1 maj tog jag direkt kontakt med fritidsförvaltningen för att initiera en utredning. Det krävs ett beslut för att igångsätta en utredning och den hade därmed inte kunnat beslutats om tidigare.

Indikationer om att en förening inte lever upp till de krav som ställs ger anledning till utredning. Det har jag även varit tydlig med i min externa kommunikation angående SSU. Demokratikrav gäller alla föreningar som får bidrag från Malmö stad.

Ewa Bertz, kommunalråd (L) för demokrati och mänskliga rättigheter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev