Debatt
Scouterna: Sluta särbehandla sporten, politiker!
Vi har tagit vårt ansvar, nu måste politikerna ta ansvar och rikta stöd mot all barn- och ungdomsverksamhet, inte bara idrotten, skriver nio distriktsordföranden för Scouterna.
Publicerad: 6 maj 2021, 17:01
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Samtidigt som idrotten får krisstöd på miljarder, bara av staten, så får våra barn och unga bara kaffepengar,” skriver debattörerna. Foto: Emma Berggren/Scouterna
Ämnen i artikeln:
IdrottBarn och ungdomsverksamhet i Sverige består inte enbart av idrott! Den 1 april förkunnade kulturminister Amanda Lind (MP) att idrotten erhåller 1 miljard kronor i stöd och kulturen 1,3 miljarder. När ska politikerna öppna ögonen och inse att det finns en stor bredd av organisationer och verksamhet för barn och unga, som inte ingår i ovan nämnda stöd, men som drabbats ekonomiskt lika hårt eller hårdare av covid-19 än idrotten?
Scouterna har vuxit med 3 000 medlemmar under pandemiåret, men många av våra intäkter har försvunnit. Samtidigt som idrotten får krisstöd på miljarder, bara av staten, så får våra barn och unga bara kaffepengar.
Scouterna är en stor rörelse med 75 000 medlemmar, undertecknande distrikt motsvarar drygt 30 000 av dessa. Men vår verksamhet är småskalig och lokal till sin natur. Till skillnad från idrottsrörelsen har vi inga välavlönade proffs och inga sponsoravtal. Ingen scoutkår är organiserad som aktiebolag och vi har aldrig ställt krav på att skattebetalarna ska bygga anläggningar åt oss för hundratals miljoner. Hos scouterna finns bara ideella ledare som inte får ett öre för sitt arbete, de snarare betalar för att få vara en del i scouterna
Idrotten är sedan länge tätt sammanflätad med politiken. I klubbarnas och idrottsförbundens styrelser sitter före detta makthavare med direktlina till regeringen och kommunerna. Under decennier har idrotten kunnat lyfta över stora kostnader till det allmänna. Bidragen till föreningarna är helt anpassade till idrottens villkor. Planer, hallar och omklädningsrum byggs, underhålls och städas av kommunerna utan eller till minimala kostnader för föreningarna.
LÄS OCKSÅ: 1,2 miljarder krävs för att idrotten ska överleva
Under pandemin har det blivit oerhört tydligt att idrotten ges helt andra förutsättningar än andra barn och ungdomsverksamheter. Idrottsrörelsen har fått miljardbidrag när de drabbats av uteblivna intäkter på grund av inställd verksamhet, samtidigt som andra fritidsaktiviteter fått nöja som småpengar i sammanhanget. Bara riksidrottsförbundet har fått stöd motsvarande 909 kronor per medlem. Scouterna har fått stöd på 57 kronor utslaget per medlem, alltså mindre än en tiondel.
Scouternas intäkter har minskat drastiskt. Vår ekonomi kan givetvis inte jämställas med sportens, men för vår lilla ekonomi är uthyrning av lokaler och stugor, lokala basarer, valborgsmässofiranden och julmarknader avgörande för att klara utgifterna. Under året som gått har den här typen av insamlingsverksamhet i princip uteblivit. Parallellt med att intäkterna försvunnit har behovet av fritidsaktiviteter, sociala sammanhang och fysisk aktivitet som ger trygghet och välmående varit större än någonsin.
LÄS OCKSÅ: Vi måste orka sätta Sverige i rörelse igen
Konsekvensen blir att scouterna gjort mer, i snitt har vi välkomnat åtta nya barn varje dag under året som gått, på ett svårare sätt och med mindre resurser. Det har krävt mer frivilligarbete men också gett ökade kostnader.
Att idrotten kör i ekonomisk gräddfil är djupt orättvist och inte värdigt ett land som vinnlägger sig om att inte särbehandla vissa framför andra och som säger sig stå för varje medborgares lika värde. Det är orimligt att en fotbollsspelare får helt annat ekonomiskt stöd av det offentliga än scouten i lägenheten bredvid.
LÄS OCKSÅ: Majblomman: Barn i utsatthet betalar högsta priset
Valet av verksamhet är individuellt, all barn- och ungdomsverksamhet måste tillmätas samma värde och likabehandlas.
Vikten av fritidsaktiviteter är större än någonsin (enligt Bris rapport för 2020). Scouterna har tagit ansvar och ställt om verksamheten i stället för ställt in! Vi har tagit vårt ansvar, nu måste politikerna ta ansvar och rikta stöd mot all barn- och ungdomsverksamhet, inte bara idrotten!
Niclas Barkåker, ordförande, Stockholms Scoutdistrikt
Monica Johansson, ordförande, Birka Scoutdistrikt
Henrik Bodenhem, ordförande, Dacke Scoutdistrikt
Peter Wilhelmsson, ordförande, Nordvästra Skånes Scoutdistrikt
Hans Sandblad, ordförande, Norra Smålands Scoutdistrikt
Tobias Hallerby, ordförande, Södertörns Scoutdistrikt
Adam Arvidsson, ordförande, Södra Skånes Scoutdistrikt
Mikael Nordlander, ordförande, Värmlands Scoutdistrikt
Inger Grahn, ordförande Dalarnas Scoutdistrikt
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Idrott