Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sätt ljuset på slöseriet med våra skattepengar

Det har blivit dags att utse årets värsta skatteslöseri. Det saknas knappast kandidater när vinnaren ska koras. Bland de nominerade finns crosshallen i Tierp, skateboardsamordning i Malmö, konst för daggmaskar, Arbetsförmedlingen och svensk klimatpolitik, skriver Skattebetalarnas slöseriombudsman Johan Gustafsson.

Publicerad: 28 december 2019, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi borde kunna förvänta oss att våra skattepengar hanteras med samma varsamhet som om vi hade spenderat dem själva ”, skriver Johan Gustafsson.

Foto: Olandsfokus / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

SkatterKlimat

En vanlig polis eller sjuksköterska betalar mer än halva sin lön i skatt, när arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion räknas in. Det är mycket pengar. Vi borde kunna förvänta oss att våra skattepengar hanteras med samma varsamhet som om vi hade spenderat dem själva. Men så är det inte. Allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar.

I Göteborg drömde politikerna om en linbana över Göta älv. Tanken var att linbanan skulle kosta 1,1 miljarder kronor. Men en utredning visade att prislappen skulle landa på fyra. Det fick Västtrafik att dra i nödbromsen med motiveringen att linbanan skulle bli på tok för dyr. Men det avskräckte inte Göteborgspolitikerna från att gå vidare på egen hand. Först beställde de en utredning som visade att samhällsnyttan med linbanan inte ens var en fjärdedel av byggkostnaden. Då beställde politikerna en ny utredning om en billigare linbana. Men den billiga linbanan skulle ändå kosta mellan 2-2,5 miljarder kronor. Till slut insåg politikerna att det var alldeles för dyrt, men då hade de hunnit lägga 138 miljoner kronor på utredningar. Det är rätt mycket pengar det också.

I Malmö har kommunen en skateboardsamordnare på gatukontoret, som ska göra staden mer skateboardvänligt. Med jobbet kommer en budget på 2,5 miljoner kronor för jippon. Samtidigt tar Malmö emot 5,5 miljarder kronor i utjämningsbidrag från andra kommuner, som aldrig skulle drömma om att lägga skattepengar på att samordna skateboardåkande. Men i Malmö har man råd.

Tierp skulle bli ett nav för motorsport och lånade 20 miljoner kronor för att bygga Nordens största crosshall. Nu står hallen öde, helt oanvänd och bara driften kostar en halv miljon kronor om året. Samtidigt saknar kommunen pengar för att bygga en ny förskola och renovera äldreboenden. Bland de sparförslag som diskuterats finns att släcka ner 2 000 lyktstolpar. Men crosshallen har inget med den dåliga ekonomin att göra, framhöll det ansvariga kommunalrådet i Aftonbladet – den byggdes ju för lånade pengar.

Klimatpolitiken är ett av de mest omdebatterade politikområdena de senaste åren och anslagen har mer än fördubblats på fem år. Men utsläppen som minskade under många år har i princip slutat minska. Förra året ökade utsläppen till och med. Expertmyndigheter som Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har dömt ut de flesta av regeringens klimatsatsningar. Klimatklivet är ineffektivt och kostnaderna höga. Stora summor går till åtgärder som ändå hade genomförts eller till rent trams som klimatångestterapi. Var tredje miljöbil som kvitterat ut klimatbonus exporteras till Norge inom ett år. Stödet till solel har mångdubblats trots att Energimyndigheten bett regeringen att avskaffa det. Och regeringen har inte kunnat visa att de närmare 500 miljoner kronor som man satsade på elcyklar har minskat utsläppen ett endaste kilo. Nu är stödet avskaffat.

Slöseriet växer när vi inte pratar om det. Om det inte uppmärksammas finns det ingenting som stoppar makthavarna från att vara ovarsamma med våra skattepengar. Och ju fler som bryr sig, desto motigare blir det för politiker som slösar. Din röst behövs också. Hjälp till att sätta slöseriet på kartan. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket sa den gamla socialdemokratiska socialministern Gustav Möller för snart hundra år sedan. Det är lika sant i dag.

Johan Gustafsson, Skattebetalarnas Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev