fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Satsa på ledarskapet i äldreomsorgen – även om det inte vinner val”

Fler utbildade undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen kräver fler chefer som har tid att leda och stödja medarbetarna. Regeringen måste våga stå upp för att stärka ledarskapet, allt annat är aningslöst, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Publicerad: 16 september 2021, 04:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Alltför stora arbetsgrupper, där medarbetarna inte har tillgång till en närvarande chef, minskar engagemang och arbetstillfredsställelse och leder till ökat missnöjde med arbetsmiljön, ökad sjukfrånvaro och större personalomsättning,” skriver Veronica Magnusson.

Foto: Gustav Gräll


Ämnen i artikeln:

VisionLedareKommunerÄldre

På presskonferens efter presskonferens har vi fått höra att det behövs och kommer satsningar på äldreomsorgen i regeringens kommande budget. ”Högre bemanning och bättre villkor” är de lovvärda budskap som upprepas.

Vision håller helt med om att äldreomsorgen måste bli mer attraktiv att arbeta i, både för dem som söker sig dit och för dem som redan finns i verksamheten. Men regeringen missar helheten när man enbart ser till fler undersköterskor och vårdbiträden. Med fler utbildade undersköterskor och vårdbiträden krävs också fler chefer som har tid att se och stötta medarbetarna ute på arbetsplatserna. 

Vision organiserar många av landets 5 000 omsorgschefer och vi vet att de har svårt att hinna med sitt jobb. Inte för att de saknar kompetens, utan på grund av hur chefsuppdragen är utformade. Forskning visar att chefer inom kvinnligt dominerade verksamheter såsom vård, skola och omsorg har betydligt sämre förutsättningar att leda jämfört med chefer inom verksamheter där det jobbar flest män. 

LÄS OCKSÅ: Forskare: Är äldreomsorgslyftet bara ett spel för galleriet? 

Inte sällan skiljer det sig åt inom en och samma kommun där chefer inom teknisk förvaltning har helt andra förutsättningar än chefer inom omsorgen. Inom äldreomsorgen är det inte ovanligt med 40, 50 eller fler medarbetare, vilket i snitt är flest på hela arbetsmarknaden. Därutöver saknar cheferna ofta tillräckliga stödfunktioner och får hantera allt från trasiga datorer till att byta glödlampor – samtidigt som de ska driva utvecklingsarbete och säkra bemanning och en trygg arbetsmiljö.

Det här är ett ineffektivt sätt att organisera verksamheten på men också oacceptabelt ur ett jämställdhetsperspektiv. De bristande förutsättningarna drabbar inte bara den enskilde omsorgschefen, det påverkar hela verksamheten på ett negativt sätt.

Vi vet att alltför stora arbetsgrupper, där medarbetarna inte har tillgång till en närvarande chef, minskar engagemang och arbetstillfredsställelse och leder till ökat missnöjde med arbetsmiljön, ökad sjukfrånvaro och större personalomsättning. Hög personalomsättning innebär dessutom negativa effekter för kontinuiteten för de äldre, liksom för möjligheten att minska smittspridning. 

LÄS OCKSÅ: Vem vill vara chef i vård och omsorg när krisen är över? 

Trots fakta, stöd i forskning och de senaste årens smärtsamma erfarenheter om ledarskapets betydelse märker vi dock en utbredd ovilja att ge chefer bättre förutsättningar. Alla håller med om att ledarskapet är viktigt, men få verkar vara redo att följa upp det med satsningar. 

Att anställa fler chefer är helt enkelt ingen valvinnare. Här måste dock modet och helhetssynen tillåtas styra. Vill regeringen göra satsningar som ger tillfälligt jubel eller som gör bestående skillnad? Det behövs en tydlig signal till landets kommunpolitiker som har makten att hjälpa eller stjälpa vardagen för den som tar del av äldreomsorgen och den som jobbar i den. 

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Orimliga chefsvillkor i vård och omsorg 

Vision har redan påbörjat en dialog med kommunpolitiker om villkoren i äldreomsorgen. Vårt budskap är tydligt; anställ fler chefer så att varje chef får färre medarbetare och undersköterskorna får de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Vi vill se konkreta satsningar i budgetar för att åtgärda de uppenbara skillnader som finns när det gäller chefers förutsättningar att leda. 

Att både förbättra villkoren för undersköterskor och för första linjens chefer är en jämställdhetsreform som kommer att stärka äldreomsorgen. Det krävs ett helhetsgrepp och vi förväntar oss att regeringen poängterar detta när höstbudgeten presenteras i nästa vecka. 

Veronica Magnusson
Förbundsordförande Vision

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VisionLedareKommunerÄldre

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev