tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Satanistiska samfundet: SVT favoriserar kristendomen

SVT brister i sin uppgift att spegla kultur- och samhällslivet i Sverige när de visar oproportionerligt många kristna inslag i tv-tablån, skriver Erik Hedin, sekreterare för Satanistiska samfundet.

Publicerad: 10 maj 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det ska inte vara SVT:s uppgift att sända kristna gudstjänster i TV.

Foto: Colourbox/#229511


Ämnen i artikeln:

SVTPublic serviceReligion

För ett år sedan skrev vi i Satanistiska samfundet till SVT om den bristande religiösa mångfalden i deras programutbud. SVT svarade med att hänvisa till ett stort allmänintresse för de kristna gudstjänsterna och sitt uppdrag att skildra kultur- och samhällslivet i Sverige.

Vi undrar dock fortfarande hur balanserad skildring de erbjuder under ett kalenderår när de sänder omkring 60 kristna gudstjänster och tre från andra religioner, alla abrahamitiska.

Antalet kristna inslag är oproportionerligt stort jämfört med både andra trosinriktningar och sett i ljuset av den ökade sekulariseringen. Till exempel begär omkring 70 000 svenskar utträde ur Svenska kyrkan varje år. Sekulariseringen i samhället skulle till exempel kunna speglas genom färre religiösa inslag och fler program som möter människors intresse av att diskutera moral och livsfrågor. Program som hjälper oss att navigera i dagens samhälle utan att moralisera eller hylla vidskeplighet.

Titt som tätt kritiseras SVT för de religiösa inslagen, som sänds okommenterat och närmast kan betraktas som gratis reklamtid. Dock upplever vi inte att SVT bemöter denna kritik på ett tillfredsställande sätt.

Närmast slentrianmässigt slår de ifrån sig kritiken med att hänvisa till en lång kristen tradition i Sverige och att tron är en viktig del av vardagen för tittarna. Absolut. Men är det SVTs uppgift att med skattemedel tillfredsställa enbart de kristna tittarnas behov? Är det inte kyrkornas ansvar att se till att deras medlemmar har tillgång till gudstjänster och andra ritualer?

Om kyrkans medlemmar inte har möjlighet att ta sig till de religiösa sammankomsterna är inte det kyrkans ansvar att se till att medlemmarna ändå kan vara med i gemenskapen? Det kan inte vara SVT:s uppgift att sända gudstjänster i tv när kyrkan lika väl skulle kunna sända dem via egna kanaler som medlemmarna kan koppla upp sig till.

När vi kontaktar SVT för att följa upp vad som hänt det senaste året hänvisar de oss till ett inlägg på programansvariga Eva Beckmans blogg, där hon skriver: "I en tid där religionen är både en enande och en splittrande kraft, är det en viktig uppgift för oss som public service att sprida kunskap om olika trosyttringar för att bättre kunna förstå det samhälle vi lever i."

Satanistiska samfundet är ett av många så kallade hedniska samfund i Sverige som blir bemötta med skepticism, hot och hat när vi är öppna med vår tro. Sedan vi publicerade vårt inlägg förra året har flera av våra medlemmar blivit mordhotade upprepade gånger på grund av vår religiösa tillhörighet. Vi tänker att de här hoten bottnar i missuppfattningar och ren okunskap kring vad vår tro handlar om.

Vi kräver inte någon plats i strålkastarljuset, men vi anser att SVT brister i sin uppgift att spegla kultur- och samhällslivet i Sverige. Vi kan inte tala för de andra samfunden, men vi uppskattar mångfald och jämlikhet och därför vill vi att SVT tar sitt ansvar att sprida kunskap om olika trosuppfattningar i Sverige på allvar och ser till att de andra trosyttringar som finns i Sverige också blir representerade i programutbudet.

Erik Hedin, sekreterare i Satanistiska trossamfundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVTPublic serviceReligion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev