Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Samtliga regioner måste dubbelkolla avtalen”

Tilliten och hela sjukvårdssystemet har skadats av avslöjandet om läckaget från 1177 Vårdguiden. Samtliga regioner måste nu se över sin verksamhet och ansvariga regioner agera både transparent och resolut.

Publicerad: 19 februari 2019, 13:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vid sådana här händelser krävs aktiva och ansvariga regionpolitiker som kommunicerar med invånarna.”


Ämnen i artikeln:

It-säkerhetPatientsäkerhetRegionerVårdkvalitetTillit1177-läckan

Det skakade till ordentligt i Sjukvårdssverige i går när Computer Sweden avslöjade de stora bristerna i patientsäkerheten för den som söker vård via 1177 i Södermanland, Stockholm och Värmland. Jag är oroad av flera skäl.

1177 Vårdguiden är den breda vårdportalen för det stora flertalet människor. Här hittar du goda råd för egenvård som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Här kan du hitta viktig vårdinformation genom din journal, dina tidbokningar och mycket mer. Dessutom är det en fantastisk telefonrådgivning som innebär hög tillgänglighet.

Tilliten till 1177 ska vara hög, man ska kunna lita på informationen och att säkerheten fungerar. Om tilliten finns där kan 1177 bidra till såväl god egenvård som bedömning av vårdnivå för mig som patient. Det gynnar både patienten och hela hälso- och sjukvården. Men efter det här är det naturligt att tilliten får sig en törn och det är allvarligt för hela sjukvårdssystemet.

Därför måste åtgärderna från de direkt berörda regionerna vara både kraftfulla och transparenta. Dessutom måste samtliga regioner se över sin verksamhet. Att ha ett avtal räcker inte, dubbelkolla, följ upp och redovisa så att vi kan fortsätta känna förtroende för 1177 i alla dess delar.

1177 Vårdguiden är en av flera aktörer som erbjuder telefonrådgivning och/eller videomöten. Tjänsterna är, rätt använda och rätt finansierade, en naturlig del i en god tillgänglighet. Det kräver dock att de klarar säkerhetskraven och att patientsäkerheten är fullgod. Efter denna händelse menar vi kristdemokrater att det finns anledning för berörda myndigheter att följa upp patientsäkerheten inom dessa områden.

De tre berörda regionerna arbetar intensivt sedan i går med att reda på vad som hänt och vad som brustit. Givetvis tar det tid innan allt kommer i dager och det finns risk för förhastade slutsatser. Men det finns inte utrymme för politiken att bara hoppas att allt ordnar sig. Vid sådana här händelser krävs aktiva och ansvariga regionpolitiker som kommunicerar med invånarna.

När vi vet mer om händelsen och de brister som uppenbarligen finns så är det dags för såväl regionernas intresseorganisation Sveriges Kommuner och Landsting som riksdag och regering att se över vad den nationella nivån behöver göra av eventuell lagstiftning, förordningar eller föreskrifter som minskar risken för att det händer igen.

Jag har alltid känt förtroende för 1177 Vårdguiden och tänker fortsätta att göra det. Men det kräver förstås att alla berörda gör vad de kan för upprätthålla patientsäkerheten och kvaliteten Tilliten bygger på att det fungerar.

Acko Ankarberg Johansson, riksdagsledamot (KD) och ordförande i riksdagens socialutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev