onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sämre scheman leder knappast till bättre beredskap”

Ingen region har planerat eller budgeterat för att i verkligheten kunna genomföra dessa tokigheter, skriver Henrik Johansson, Ambulansförbundet, i en replik om dygnsvila.

Publicerad: 12 maj 2023, 12:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Johansson, förbundssekreterare Ambulansförbundet.


Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Vi kunde nyligen ta del av ett milt sagt märkligt utspel från arbetsgivarsidan för kommuner och regioner i fråga om arbetstider. Framför allt dygnstjänst har diskuterats flitigt på sistone och debattörerna från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, synes på fullaste allvar tro att ekonomiskt sargade regioner och kommuner ska klara av att rekrytera cirka 30 procent mer personal, vilket skulle behövas om dygnstjänsterna tas bort. Detta räknat enbart på hur många fler tjänster som skulle behövas – för att genomföra en reform som ytterst få har bett om.

Vi upplever inte alls samma önskemål från chefer i ambulansverksamheten, som omöjligt kan få personalförstärkningar för att täcka alla arbetstider. Våra kollegor i Danmark och Finland står som frågetecken, då man där helt enligt EU:s regelverk fortsätter med individuella länge arbetspass.

LÄS MER: SKR efter uppgörelsen: Fortsätt lägg om scheman

Om inte regionerna stärker upp ambulanssjukvården för att komma till rätta med bergen av övertid, utan i stället inför försämringar i schemat, så kommer det knappast att leda till bättre beredskap. Eller för den delen öka attraktiviteten för att få fler att arbeta inom ambulanssjukvården.

Vi kan konstatera att det som nu sker är effekterna av tondövhet och okunskap. Flera fackförbund med kollektivavtal ämnar tillsammans med arbetsgivarorganisationerna köra över tusentals anställda och därtill försätta regionerna och kommunerna i situationer som aldrig kommer att hålla ekonomiskt.

Ingen region har planerat eller budgeterat för att i verkligheten kunna genomföra dessa tokigheter. Vi vet av erfarenhet att priset för detta blir besparingar genom avställda ambulanser – nu med ursäkten ”Vi hade inget annat val”!

Lars Hansson
Förbundsordförande, Ambulansförbundet

Henrik Johansson
Förbundssekreterare, Ambulansförbundet

Följ debatten:

1. ”Skärpta regler för dygnsvila är rätt väg att gå”

2. ”Nya regler för dygnsvila får motsatt effekt”

3. ”Sämre scheman leder knappast till bättre beredskap”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev