tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Samarbete är nyckeln till att göra Gävle klimatneutralt

Den omställning som nu måste ske är enbart möjlig när den drivs gemensamt av det offentliga och näringslivet tillsammans med medborgarna, skriver företrädare för majoritetspartierna och näringslivet i Gävle kommun.

Publicerad: 13 september 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Även om vi inte kan koppla enskilda väderhändelser till ett förändrat klimat är forskningen tydlig med att exempelvis enorma översvämningar som dem vi nyligen drabbades av här i Gävle blir allt vanligare, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT


Ämnen i artikeln:

KlimatarbetetKommunerNäringslivetSamverkan

Klimatförändringarna är här. Även om vi inte kan koppla enskilda väderhändelser till ett förändrat klimat är forskningen tydlig med att både torka och hetta, som dem vi upplevde i somras, såväl som enorma översvämningar i likhet med dem vi nyligen drabbades av här i Gävle, blir allt vanligare. Så sent som för några veckor sedan kom den dystraste prognosen någonsin från FN:s klimatpanel IPCC. Vi har det här årtiondet på oss att kraftigt minska de fossila utsläppen.

Därför lägger majoritetspartierna i Gävle kommun nu fram en klimatfärdplan för vår plats på jorden – ett program med analys och åtgärder för hur vi ska nå ett klimatneutralt Gävle senast år 2035. 

Processen att ta fram färdplanen har varit både lång och omfattande. Företag, föreningar, kommunala bolag och förbund har varit delaktiga i arbetet, och många kloka synpunkter har inkommit och gjort planen ännu bättre. Vi är övertygade om att den omställning som nu måste ske enbart är möjlig när den drivs gemensamt av det offentliga och näringslivet tillsammans med medborgarna.

För näringslivet är omställningen till förnybart och klimatneutralt en avgörande konkurrensfaktor. Hela världen efterfrågar de lösningar som svenska företags innovationskraft nu gör till verklighet, och de som ställer om snabbast kommer att ha bäst förutsättningar att lyckas med sina affärer och därmed också kunna trygga svenska jobb. Det är inte fråga om att någon aktör påtvingas en omställning av någon annan; när det kommer till klimatkrisen sitter vi alla i samma båt och det är samarbete som gäller.

Nu gäller det att gå från ord till handling. Tillsammans måste vi bygga ut modern fossilfri infrastruktur, gynna smarta transportlösningar, öka återvinningen och minska alla former av onödig resursförbrukning. Vi måste också kraftigt öka tillgången till förnybar energi så att fler företag kan öka sin produktion här hemma, där tuff miljölagstiftning blir en global konkurrensfaktor. 

Vår vision är att vi till år 2035 har ställt om Gävle på ett sätt som företagen utvecklats genom och tjänat på, samtidigt som vi skapat en grönare och mer framtidssäkrad stad. Vi kommer alla att tjäna på att göra den gröna omställningen så snabbt som möjligt – alternativet är oerhört mycket kostsammare för hela samhället. Vi måste lyssna på forskningen och göra det som krävs, vi är alla ansvariga för den värld vi ska lämna efter oss till våra barn och barnbarn. Vi tror dessutom att det är en ännu bättre värld än i dag, och hoppas att många fler vill vara med på den resan. 

Therese Metz
Kommunalråd (MP), ansvarig för miljö och klimatfrågor 

Åsa Viklund Lång
Kommunstyrelsens ordförande (S)  

Jörgen Edsvik
Kommunalråd (S)

Helene Åkerlind
Kommunalråd (L)

Erik Holmestig
Kommunalråd (C)

Johan Knaust
Vd och grundare K2A

Per Bondemark
Vd Maserfrakt AB 

Emma Sommare
Vd Sommare Profil AB

Gabriel Edelbrock
Platschef Atea

Jennie Järverud
Affärschef, Diös Fastigheter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev