lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Säkra tillgången till medicin

Medicin ska vara en trygghet i vardagen. För många behöver tillgången på diabetesmedicin säkras. Personligen är jag beroende av att det ska finnas Parkinsons-medicin. Men avregleringen av apoteksmonopolet skapade en stor otrygghet för alla som är beroende av medicin. Nu måste vi se till att säkra tillgången till medicin för alla som behöver, skriver Eva-Lena Jansson, EU-kandidat (S).

Publicerad: 20 maj 2019, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ingen myndighet säkrar att det finns medicin att tillgå till alla som har kroniska sjukdomar, skriver Eva-Lena Jansson (S).

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LäkemedelKroniska sjukdomar

Det låter absurt. Men i Sverige och Europa är det inte garanterat att den som är beroende av medicin kommer ha tillgång till den hela tiden. Det är ingen myndighet som säkrar att det finns medicin att tillgå till alla som har kroniska sjukdomar i alla lägen. Helt plötsligt kan man komma till sitt apotek och få veta att medicinen är slut.

Jag fick Parkinson för några år sedan, och som alla andra med olika kroniska sjukdomar är jag beroende av medicin för att vardagen ska fungera. Flera bekanta och många andra vittnar om oron över att inte ha tillgång till den medicin som man är så beroende av.

Diabetesförbundet har riktat skarp kritik mot att bristande beredskap för läkemedelsförsörjningen i landet. I fjol tog Levaxin slut – en medicin som väldigt många kvinnor behöver för att hantera problem med sköldkörteln. I mars rådde det nationell brist på cancermedicin som främst används vid behandling av patienter med mag- och tarmcancer.

Det är uppenbart att efter avregleringen av apoteken är det ingen som vill stå med stora lager. Det gör att mediciner kan i olika delar av landet eller inom EU helt plötsligt ta slut. Svaret kan vara att det kommer inom en vecka, eller att det är under produktion. En tid som kan vara helt förödande för en persons hälsa..

Vi behöver i Sverige och EU ha en säker och jämlik tillgång till medicin. EU-parlamentet har lyft upp frågan om vikten av ett samarbete för att säkra tillgången till vissa mediciner, men mer behöver göras. Det handlar om att stärka det mellanstatliga arbetet i linje med intentionerna i den sociala pelaren.

Så sent som vid förra sommarens skogsbränder fick Sverige support från Italien som bistod med flygplan som vattenbombade bränder, och brandmän från Polen som hjälpte till med släckningsarbetet på marken. Det visar hur EU kan samarbeta vid en kris.

Uppstår det brist på medicin kan vi inte förlita oss att kommer att lösas av marknaden. Detta är en fråga som ett starkt samhälle ska lösa. Sverige har ett eget ansvar liksom övriga EU-medlemsstater men vid en krissituation bör EU ha en tydlig strategi för samarbete för att säkra tillgången på livsviktiga mediciner.

Eva-Lena Jansson, Nr 13 på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev