tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Så ökar vi tryggheten för de boende i Botkyrka

Vi uppmanar fler att prioritera trygghetsskapande åtgärder. Kan en trygghetsförflyttning i klass med det som nu sker i norra Botkyrka genomföras, kan även andra göra detsamma, skriver Botkyrkabyggens vd Chris Österlund och Botkyrkas kso Ebba Östlin (S).

Publicerad: 10 februari 2020, 11:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Med samarbeten och tydlig rollfördelning går det att påverka unga att göra sunda livsval och det går att försvåra för kriminella,” skriver Chris Österlund och Ebba Östlin (S).

Foto: mafalda / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

TrygghetSäkerhetHyresrätter

Vi har hopp om att 20-talet blir de konstruktiva lösningarnas årtionde  – genomsyrat av analys, idogt arbete och ihärdiga samarbeten. Vi är på god väg när det gäller trygghet och säkerhet i särskilt utsatta områden som Fittja, Alby och Norsborg. En viktig anledning är det goda samarbetet mellan kommun, bostadsbolag och andra aktörer i Botkyrka. En ny mätning visar att tryggheten bland Botkyrkabyggens hyresgäster ökar.

I januari 2019 gav Botkyrkabyggen ett nyårslöfte om fler trygghetsinsatser. Nu är det dags att summera. En ny enkät gjord av Aktivbo bland Botkyrkabyggens hyresgäster visar bland annat:

■ I de särskilt utsatta områdena Fittja, Alby och Norsborg ökade den upplevda tryggheten med 2,9 procentenheter mellan 2018 och 2019.
■ Fittja sticker ut på ett exceptionellt sätt, där har totala tryggheten ökat med drygt 7 procentenheter.
■ Den personliga tryggheten kvällar och nätter i Alby har ökat med 5,7 procentenheter.

Undersökningen baseras på en enkät till hälften av bolagets hushåll i höstas. Enkäten besvarades av 3 158 personer och svarsfrekvensen var 62,1 procent. Den ger perspektiv på Länsstyrelsen i Stockholms rapport från november om ökad otrygghet. Den hade 44 procents svarsfrekvens, bygger på svar från 6  200 invånare från hela länet med slutsatser om olika kommuner, däribland Botkyrka. Aktivbos undersökning går djupare, vilket är viktigt. Vi är övertygade om att framgångar bäst baseras i specifik statistik, analys och genomförande.

2019 har Botkyrkabyggen skapat en ny lokal i Fittja, öppen för olika aktörer. Bolaget har genomfört 27 trygghetsvandringar för att syna allmänna utrymmen och åtgärda det som skapar otrygghet. Det har skett en stor belysningssatsning. Numera har Alby centrum ordningsvakter. Botkyrkabyggen har även med sitt arbete mot olovlig andrahandsuthyrning återtagit 107 lägenheter och möjliggjort för fler att bo lagligt, tryggt och med goda villkor.

De mycket goda resultaten, det stärkta samarbetet mellan kommunen, polisen och Botkyrkabyggen, samt det faktum att vi förfinat och utvecklat våra egna arbetssätt för trygghet, ger hopp. Bolagets mål är att 78 procent av hyresgästerna ska uppleva tryggheten som mycket eller ganska bra när år 2020 summeras. Botkyrkabyggens löfte är att bolaget bland annat:

■ Inviger minst 20 gårdar för god gemenskap.
■ Återtar fler lägenheter som hyrts ut olovligt i andrahand.
■ Utökar samarbetet med kommunens socialtjänst. Vi vet att det finns barnfamiljer i behov av trygga bostäder med stöd från kommunen och här är Botkyrkabyggen ett viktigt verktyg, inte minst med tanke på barnkonventionen.
■ Erbjuder minst tio gratis brandskyddsutbildningar och stödjer grannsamverkan mot brott.
■ Verkar för att bolagets huvudkontor flyttas till Alby och på så sätt bidra till utvecklingen och visar unga att jobb är ett möjligt livsval.

Att öka tryggheten i områden med parallella samhällsstrukturer, kriminalitet och arbetslöshet är inte lätt. Men det är möjligt och rätt, meningsfullt och affärsmässigt. Vi uppmanar fler att prioritera trygghetsskapande åtgärder. Kan en trygghetsförflyttning i klass med det som nu sker i norra Botkyrka genomföras, kan även andra göra detsamma. Vi ser fram emot fortsatta gemensamma krafttag med polisen, privata bolag och Region Stockholm. Med samarbeten och tydlig rollfördelning går det att påverka unga att göra sunda livsval och det går att försvåra för kriminella.

Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S) Botkyrka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev