Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så kan Sverige bli världsledande inom teknik för koldioxiduppfångning”

IPCC-rapporten är illavarslande. Nu måste Sverige och alla andra länder öka farten rejält för att eliminera utsläpp och stoppa negativ klimatpåverkan, skriver Karolina Unger, Vd Klimpo, och Martin Rödén, CMO BluCarbon Solutions.

Publicerad: 20 augusti 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Enligt IPCC måste världen skapa 5 miljarder ton minusutsläpp per år innan 2045, skriver Karolina Unger, och Martin Rödén.

Foto: Anders Wiklund/TT, Pressbilder


Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatarbetetEnergi

Minusutsläpp skapas genom att fånga upp och permanent lagra koldioxiden från förbränning av biomassa. De är en viktig faktor för att inte bara reducera koldioxidutsläpp utan att även minska antalet koldioxidmolekyler som redan finns i atmosfären. Minusutsläpp kommer att behövas under flera hundra år framåt för att reparera atmosfären från de fossila utsläpp vi skapat de senaste 150 åren. Sverige ligger redan först i startfältet tekniskt sett och kan bli världsledande med rätt stöd. 

LÄS OCKSÅ: Teknik på gång – kommuner vill lagra koldioxid 

Med den nya information som publicerades av IPCC den 9 augusti måste takten för klimatåtgärder med minusutsläpp öka avsevärt. Vi har inte längre tid och råd att följa den befintliga planen – då kommer det vara för sent. Uppmaningen till politiker är att öka ambitionen från föreslagna 1,8 miljoner ton minusutsläpp av koldioxid per år i den första omvända auktionen till 10 miljoner ton per år innan 2030 och ytterligare 20 miljoner ton per år så snart som möjligt, men innan 2040.

LÄS OCKSÅ: Gabriel Wikström: Politiskt feltänk kring genomförandet av Agenda 2030 

Enligt IPCC måste världen innan 2045 skapa 5 miljarder ton minusutsläpp per år. De nationer som kan skapa stora kostnadseffektiva minusutsläpp är länder med hög andel förbränning av biomassa i fjärrvärme, avfallsförbränning och skogsindustri. Sverige ligger i topp på alla tre områden och kan bli världsledande inom valda delar av koldioxiduppfångning. Sverige har inom 10 år möjligheter att skapa 10 miljoner ton minusutsläpp årligen från förbränning av biomassa och mer än 30 miljoner ton minusutsläpp av koldioxid inom 20 år. 

Engagemanget hos de stora biogena koldioxidutsläpparna i Sverige efter den klimatpolitiska utredningen 2019 har varit exceptionellt stort. 22 utsläppare av de 30 största i Sverige har startat projekt för att utreda möjligheten med minusutsläpp. 1,8 miljoner ton i fas 1 innebär att endast 3–4 utsläppare kan genomföra sina planer på minusutsläpp och att minst 15–20 utsläppare inte får möjlighet att dra sitt strå till stacken. Detta är helt emot den ambitionsnivå som krävs för att rädda klimatet. 

LÄS OCKSÅ: ”Kommunerna är nyckelaktörer för att industrin ska förses med grön el” 

Sveriges skattebetalare betalar redan årligen 20 miljarder kronor i koldioxidskatt till statskassan. Dessa pengar räcker till 20 miljoner ton minusutsläpp det vill säga att årligen fånga upp och permanent lagra 20 miljoner ton biogena koldioxidmolekyler. Detta är det absolut mest kostnadseffektiva sättet för Sverige att nå internationella mål för minusutsläpp och rädda klimatet. När marknaden för minusutsläpp växer globalt kommer dessa bli en exportvara för Sverige med en intäkt på 30 miljarder kronor årligen från så kallad Carbon Dioxide Removal (CDR). 

Alla de förstudier som genomförts och den demonstrationsanläggning som Stockholm Exergi redan byggt som delvis varit finansierade av Energimyndigheten visar att det inte finns några tekniska hinder. Sverige har fler biogena koldioxidutsläppare som vill agera än vad regeringen räknat med, så om Sverige dels ska bli världsledande inom teknik för koldioxiduppfångning, dels svara på den senaste informationen från IPCC så måste takten öka kraftigt från de 1,8 miljoner ton koldioxid per år som har föreslagits till den första omvända auktionen.

Karolina Unger, Vd Klimpo, Klimatpositivt & Kolsänkor 

Martin Rödén, CMO och Co-Founder BluCarbon Solutions

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatarbetetEnergi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev