onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Så kan gig-ekonomin rädda kommunerna

Kommuner, regioner och myndigheter driver stora kostsamma projekt för att minska ohälsan, men hanterar inte grundproblemet som handlar om smartare bemanning. Gig-ekonomin kan bidra med rätt kompetens och göra organisationen smartare.

Publicerad: 18 januari 2019, 09:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När rätt matchning gjorts från början och bra jobbkemi uppstår mellan arbetsgivaren och giggaren finns alltid möjligheten att erbjuda en anställning eller ett längre samarbetsavtal.”

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KompetensbristOffentlig sektorBemanningsföretag

Vi står inför ett nytt spännande år 2019, men utmaningarna för arbetsgivare kopplat till kompetensförsörjningen består och det är extra tufft inom offentlig sektor. Bakgrunden till detta är flera: digitaliseringen går för sakta och det är ironiskt nog både kostsamt att genomföra den önskade utvecklingen och för dyrt att låta bli. Kommunernas ekonomi är ansträngd i hela landet och det är både svårt att locka talanger och tar tid att fylla vakanser.

Den stora frågan är om kommunerna ska anlita eller anställa? Att lösa bemanningen genom att anlita bemanningsföretag eller konsulter kritiseras ofta för att vara slöseri med skattepengar. Men i själva verket handlar det snarare om i vilken utsträckning det sker och till vilka villkor.

Hur skapas egentligen den bästa matchningen för dig som arbetsgivare med den arbetskraft som finns att tillgå? Som expert på konsultbranschen anser jag att det går att göra din organisation smartare och locka fler att jobba hos er, oavsett om de söker en anställning eller ett kortare uppdrag. Det handlar främst om samarbete och helhetssyn, men också om att våga göra saker på nya sätt.

Ett vanligt misstag är att upphandla konsulter som på pappret är billigast men som inte har bäst kunskaper om hur ett visst uppdrag ska genomföras. Ett sätt att undvika detta – om man inte själv har expertisen – är att anlita en expert som både vet vad priserna ska ligga på per roll samt har koll på det juridiska. Skapa en prisstege som speglar den erfarenhet som behövs för att matcha uppdraget eller tillgången. Då får ni en upphandling som fungerar för er.

Ett första steg är att säkerställa att inköpsorganisationen har ett bra samarbete med rekryteringsansvarig. Nästa är att tillsätta ett råd eller en arbetsgrupp som har helhetsbilden av organisationens kompetensförsörjning och som kan ta bästa möjliga beslut om att anlita eller anställa.

Kommuner, regioner och myndigheter driver stora kostsamma projekt för att minska ohälsan, men hanterar inte grundproblemet som handlar om att fixa bemanningen på ett smartare sätt. Jag vet organisationer som har haft svårt att rekrytera till viktiga roller som varit vakanta länge. Det sätter stor press på befintlig personal som måste sköta fler uppgifter utöver sina egna. Det är ett stort slöseri med människors motivation och energi. Priset för en konsult eller giggare uppvägs exempelvis snabbt av en jämnare arbetsbelastning på ett team. Det är att vårda sin personal!

Många arbetsgivare är fortfarande låsta vid att erbjuda en anställning och går miste om duktiga giggare som i stället kan tänka sig att börja jobba uppdragsbaserat direkt. Tänk om arbetsgivarna i stället kunde säga till dem; "Du får välja: lön eller faktura?"

Med gig-ekonomi-tänket kan arbetsgivare säkra resurser och kompetens och få en hälsosammare och smartare organisation på köpet. Det kommunerna behöver ha koll på är kompetensförsörjningen samt organisationen. Det handlar främst om samarbete och helhetssyn, men också om att våga göra saker på nya sätt. När rätt matchning gjorts från början och bra jobbkemi uppstår mellan arbetsgivaren och giggaren finns alltid möjligheten att erbjuda en anställning eller ett längre samarbetsavtal.

Marianne Olsson, konsultexpert, vd på Konsultboken

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev