onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så kan den digitala vården nyttjas optimalt”

En tillbakagång till en primärvård som präglas av oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna. I stället bör samarbetet mellan den digitala och fysiska vården fördjupas och förbättras, skriver Doktor24:s Sverigechef Daniel Kernell.

Publicerad: 18 mars 2021, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Tillsammans skapar vi ett nätverk med kostnadseffektiv vård på fler nivåer än de traditionella,,” skriver Daniel Kernell. Foto: Janerik Henriksson, Claudio Bresciani/ /TT, Nils Jakobsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VårdkedjorNätläkareRegionerSamverkanPrimärvård

Beslutet från Västra Götalandsregionen att slopa utomlänsersättningen för digital vård har fått flera regioner att ifrågasätta hållbarheten i dagens ersättningsupplägg. Regionerna vill få kontroll över utgifterna och satsa på att bygga upp den egna digitala kapaciteten. Flera digitala vårdgivare har svarat att det vore olyckligt om möjligheten till digital vård stängs. Så behöver det inte bli, vi välkomnar diskussionen och vill presentera vår syn.

Att stänga ned dagens digitala vårdtjänster utan att ha ett svar på hur tillgänglighet och effektivitet ska säkras kommer inte att fungera. En tillbakagång till oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna, och samhällets behov av en resurseffektiv vård kräver snarare en acceleration av teknik och arbetssätt som drar större nytta av digitaliseringens potential. Vi ser till exempel hur kronikervården nu tar ett digitalt utvecklingssprång: patienten kan själv övervaka och hantera sin sjukdom och interagera med vården på det sätt och i det intervall som passar individen. De möjligheterna måste tas tillvara.

Men hur når vi dit? Hur kan vi frigöra potentialen som uppstår när vi i stället för att arbeta i silos integrerar alla vårdmoment runt en patient, både digitala och fysiska, smidigt och sömlöst?

Lösningen finns och stavas samarbete. Doktor24 har sedan start samarbetat med den fysiska vården, och tiden är nu mogen för nästa steg. Som både digital vårdgivare och leverantör av digitala hälsotekniklösningar till regioner och privata vårdgivare ser vi tydligt hur nära samarbeten mellan olika vårdaktörer kan räta ut irrvägar i vården och hur administrativa gränser kan elimineras genom tekniska integrationer och samverkan.

Vår partnerskapsmodell innebär att vi, som ett nationellt vårdbolag med en avancerad och beprövad teknisk plattform, högt utvecklad digital kompetens och, inte minst, en pool av digitalt erfaren vårdpersonal slår våra påsar ihop med fysiska vårdgivare. Tillsammans skapar vi ett nätverk med kostnadseffektiv vård på fler nivåer än de traditionella.

I nätverket inleds de flesta vårdresor digitalt och patienten guidas till bästa effektiva vårdnivå. Många kontakter stannar vid egenvård. Vissa ärenden kan hanteras helt digitalt av sjuksköterska eller läkare – ibland kompletterat med ett blodtryck eller blodprov på apotek eller annan sjuksköterskemottagning, ibland krävs fysiskt läkarbesök på vårdcentral. Allt i en digital kedja där information, remisser och dialog är sammankopplade tvärs över alla vårdnivåer. Det är smidigt och lättillgängligt för både läkare och patient.

Vårdcentralen kan på detta sätt öka sin digitala tillgänglighet och samtidigt ta hand om fler patienter, både egna listade och andra. Genom att möta patientgrupper med enklare behov digitalt frigörs resurser som kan riktas mot mer vårdkrävande patienter. Samtidigt effektiviseras vårdbesöken när vårdhistorik, anamnes och andra moment redan är avklarade digitalt. Vården som levereras i samarbetet ersätts enligt nuvarande ersättningssystem, enligt kapiteringsmodellen.

Tillsammans med vår delägare Apoteket är vi på god väg mot ett digifysiskt vård- och hälsonätverk, och vi välkomnar samarbeten och partnerskap med övriga vårdaktörer. I ett sammankopplat vårdnätverk kan vi tillgodose patientens behov av en tillgänglig och sammanhållen vård och samhällets behov av effektivisering och klokt utnyttjande av vårdens resurser.

Daniel Kernell, Sverigechef Doktor24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev