Debatt
Så förbättras vården för patienter som utsatts för sexuella övergrepp
Alltför många har alltför länge lidit i det tysta, och vården har historiskt varit dålig på att fånga upp patienter som bär på trauman. Nu håller det på att bli ändring på det, replikerar Sandra Ivanovic Rubin (MP), gruppledare i Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Stockholm.
Publicerad: 12 november 2021, 14:13
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I Region Stockholm ingår behandlingen av sexuella trauman som en del av specialistpsykiatrins uppdrag, skriver Sandra Ivanovic Rubin. Foto: Voy/Mostphotos
Sexualbrott skapar ett fruktansvärt lidande. Det är ett misslyckande för hela vårt samhälle att så många drabbas, trots så många år av jämställdhetsarbete. Det är ett omfattande ansvar att förändra dessa strukturer, och regionens del är bland annat att se till att de som utsätts får vård och stöd. Det gäller både akut när övergreppet ägt rum och på längre sikt för att bearbeta det som hänt och behandla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och andra psykiska konsekvenser av övergreppet.
I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver företrädare för flera organisationer att sexualbrottsoffer i Region Stockholm lämnas utan adekvat vård. De lyfter en fråga som är livsviktig: Vården av sexuellt våldsutsatta måste fungera, och vi välkomnar debatten.
LÄS OCKSÅ: Närmare 1 500 patienter med hög självmordsrisk står utan vård i Region Stockholm”
LÄS OCKSÅ SLUTREPLIKEN: ”Sexualbrottsutsatta behöver specialiserade mottagningar”
Vi gör mycket i Region Stockholm. På Södersjukhuset finns landets enda akutmottagning för sexuellt våldsutsatta. I den budget vi nyligen presenterade tillför vi sex miljoner till deras verksamhet för att de ska kunna sprida sitt kunnande till regionens andra sjukhus. Vi utökar också uppdraget för den psykiatriska vården för personer som utsatts för sexuellt våld som söker vård efter en längre tid.
I Region Stockholm ingår behandlingen av sexuella trauman som en del av specialistpsykiatrins uppdrag. Vård finns alltså på många platser över hela länet. 2019 färdigställdes ett regionalt vårdprogram (RVP) för PTSD, för att säkerställa att vården håller jämn och god kvalitet, och vi bygger upp en ny struktur för kunskapsspridning av vårdprogrammet i samarbete med övriga utbildningsaktörer inom Region Stockholm. Utöver detta pågår utbildningssatsningar för att upptäcka PTSD i primärvården.
Vi har nyligen sjösatt en stor satsning på vård för psykisk ohälsa i primärvården. Kompetensen stärks, vilket gör att vi blir bättre på att uppmärksamma de patienter som bär på trauman. Patienterna ska få hjälp och stöd, och vid behov remitteras vidare till specialistpsykiatrin. Det är efterfrågat sedan länge från många håll, inte minst från ideella verksamheter, som arbetar med våldsutsatta kvinnor. Nu håller det på att bli verklighet. Alltför många har alltför länge lidit i det tysta, och vården har historiskt varit dålig på att fånga upp den här patientgruppen. Nu håller det på att bli ändring på det.
Ett stort utvecklingsarbete är alltså på gång inom vården, men det betyder inte att vi i den styrande koalitionen slår oss till ro. Vården måste hela tiden utvecklas, och kvinnohälsa är fortfarande underprioriterat inom många vårdområden. Vi ser dock att utvecklingen i mångt och mycket går åt rätt håll, och det är viktigt att inte glömma bort de framsteg som faktiskt görs. Allra viktigast är det för de patienter som nu kan erbjudas en vård som tidigare inte var möjlig.
Sandra Ivanovic Rubin
Gruppledare (MP) Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.