tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så fick Landskrona mer sfi-undervisning för varje skattekrona”

Att framtidssäkra välfärden kommer inte av sig självt, men om vi inte har ambitionen att leverera högre kvalitet till en lägre kostnad lämnar vi våra medborgare i sticket. Därför valde Landskrona stad att att sätta ett fast pris per timme på sfi-utbildningen utifrån förvaltningens krav på kvalitet och budgetmål, skriver utbildningsförvaltningens chef Fredrik Menkus Wegbratt.

Publicerad: 7 december 2021, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Upphandling med lägsta pris är förvisso administrativt enkelt när kvaliteten inte kan förväntas variera på ett märkbart sätt mellan olika möjliga leverantörer eller när kvalitet över en viss nivå inte är meningsfull, skriver Fredrik Menkus Wegbratt.

Foto: Pontus Lundahl/TT, Pressbild


Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteUpphandlingskriterierKvalitetVälfärd

Hur man upphandlar rätt kvalitet till rätt pris är en återkommande fråga i upphandlingssammanhang. Hur kan man inom offentlig sektor skapa värde för varje skattekrona samtidigt som man tar ansvar för att medborgare och samhälle får kvalitet i utbildning och välfärd? 

Landskrona stad valde i sin senaste upphandling av sfi-undervisning att sätta ett fast pris per timme utifrån förvaltningens krav på kvalitet och budgetmål för att prioritera nytänkande och högt satta samt uppföljningsbara kvalitetsmål. Enligt Nationella upphandlingsstrategin och Upphandlingsmyndigheten kan upphandlande myndigheter uppnå målet om effektiva anbud och ökat antal seriösa anbudsgivare; bland annat genom att säkerställa att upphandlare/medarbetare har kunskap i att ställa kvalitetskrav. 

LÅS OCKSÅ: ”Bättre styrning och skarpare krav förbättrar upphandlingen” 

Landskrona stad hade under ett antal år haft sfi (svenska för invandrare) på auktorisation. I ett auktorisationssystem kan företag som uppfyller efterfrågade villkor löpande ansöka om att bli leverantör (​auktoriserad anordnare) av till exempel vuxenutbildning. Med facit i hand bedömde förvaltningen att en auktorisation varken gynnar en stad som Landskrona eller dess elever. Volymerna måste vara avsevärt mycket större för att skapa en balans och rätt förutsättningar mellan leverantörer. Möjligheten att styra utifrån kvalitet är begränsade. 

Utbildningsförvaltningen valde därför att skapa en kvalitativt styrd arbetsgrupp dels före upphandlingen, dels efter som stöd i både upphandling och utvärdering. Upphandlande myndighet arbetade strukturerat för att ställa väl avvägda kvalitetskrav, som skulle ge goda förutsättningar för en högkvalitativ vuxenutbildning. Utvärderingsmodellen utformades så att kvalitet och mervärden, det vill säga leverantörernas angivna mervärden användes som tilldelningskriterier.

Ett centralt vägval var att en grundläggande kvalitet säkerställdes genom att formulera  ska-krav. Dessutom ställdes inledande kvalificeringskrav på leverantören och kontraktsvillkor som skulle vara uppfyllt vid uppdragets påbörjande eller vid någon tidpunkt under avtalstiden. Därefter sammanställdes angelägna kriterier där leverantören utöver ska-krav kunde ange svar på tolv frågor för mervärden och nytänkande utöver kvalificeringskrav. Utvärderingsmodellen inkluderade olika aspekter av vad vi efterfrågade och fick på så sätt utifrån utvärderingskriterierna även tydliggjort vilka mervärden som leverantörerna kunde erbjuda och var beredda att leverera.

Lägsta pris är förvisso administrativt enkelt, när kvaliteten inte kan förväntas variera på ett märkbart sätt mellan olika möjliga leverantörer eller när kvalitet över en viss nivå inte är meningsfull. Men om man som Landskrona stad har kopplat sfi-utbildningen till arbetsmarknadsmålen och till det långsiktiga ansvarstagandet för hög kvalitet och en framtidssäkrad välfärd – då måste man, och bör, kräva mer av sina leverantörer och partners. Det borde fler göra. Det är inte enklare, men betydligt mer respektfullt mot elever, medborgare och involverade aktörer. Att framtidssäkra välfärden kommer inte av sig självt, men om vi inte har ambitionen att leverera högre kvalitet till en lägre kostnad lämnar vi våra medborgare i sticket. 

Fredrik Menkus Wegbratt
Förvaltningschef, utbildningsförvaltningen Landskrona stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev