tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S visar bristande respekt för judarnas situation

Ännu en gång har en S-politiker uttryckt antisemitiska åsikter. Han har avgått, men har inte tvingats lämna partiet. Vilka åtgärder vidtas inom Socialdemokraterna för att motverka likande händelser framöver, undrar Leif Gripestam (M).

Publicerad: 10 februari 2020, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokratins bristande respekt för judarnas situation såväl i Mellanöstern som i Sverige är påfallande och allvarlig, skriver Leif Gripestam (M). Foto: Nils Jakobsson, Daniel Nilsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAida HadzialicIlmar ReepaluAntisemitism

Tar det aldrig slut? Jag syftar på skandaler kring socialdemokratiska politiker som uttrycker antisemitiska åsikter. Senast i raden är det Alexander Suliman, socialdemokratisk ersättare i regionfullmäktige i Stockholm, Sveriges näst största parlamentariska församling. Han har nu lämnat sitt uppdrag efter att ha skanderat krossa sionismen på ett protestmöte mot USA:s nyligen presenterade fredsplan för Israel och Palestina.

Men det socialdemokratiska problemet med antisemitism och ensidig kritik mot staten Israel börjar högst upp i partiets hierarki. Den i höstas avgångne socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström var i diplomatiska sammanhang portad från inresa till Israel, Mellanösterns enda demokrati.

Bakgrunden till detta diplomatiska haveri handlar om den svenska regeringens ensidiga inställning i konflikten mellan Israel och Palestina.

Detta samtidigt som raketer regnat ned över Israel från Gazaremsan. Den socialdemokratiskt styrda utrikesförvaltningen har ensidigt ställt sig på den sida i konflikten, som kräver att den judiska befolkningen ska fördrivas ut i Medelhavet och att staten Israel ska utplånas.

Om det är illa på nationell nivå är det minst lika illa inom socialdemokratin på regional och lokal nivå. Ökänd för sina antisionistiska inställning är den långvariga före detta kommunstyrelseordföranden i Malmö; Ilmar Reepalu. Han försökte bland annat hindra Israel från att delta i en internationell tennistävling med hänvisning till att många av Malmös invånare har bakgrund i Mellanöstern.

Äpplet faller som bekant inte långt från trädet. Skandaler med  antisemitisk underton har haglat kring SSU i Malmö och Skåne under senare år. I SSU:s förstamajtåg i Malmö 2019 skanderade demonstranterna ”Leve Palestina – krossa sionismen”. Som av en händelse gick Ilmar Reepalu i SSU-tåget. Den judiska församlingen i Malmö minskar i oroväckande takt och många judar frågar sig efter 26 års socialdemokratiskt styre om det går att bo kvar i staden.

Socialdemokratins bristande respekt för judarnas situation såväl i Mellanöstern som i Sverige är påfallande och allvarlig. Tyvärr tycks det inte ens vara ett svenskt fenomen, socialdemokrater runt om i Europa är inblandade i liknande skandaler, mest namnkunnig är nog Labours ledare Jeremy Corbyn. Även om han bett om ursäkt så är hans avbön mer än man kan säga om den svenska socialdemokratin som trycker huvudet i sanden.

Visserligen har den antisemitiske S-politikern i Region Stockholm nu lämnat sitt uppdrag, men han har inte tvingats lämna partiet. Frågan går därför till den ytterst ansvariga för Socialdemokraterna i Region Stockholm; oppositionsrådet Aida Hadzialic. Vilka åtgärder vidtas inom Socialdemokraterna för att motverka likande händelser framöver?

Leif Gripestam, ersättare (M) regionstyrelsen Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev