Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Vi värnar barns rätt till en god och jämlik utbildning

En jämlik och blandad skolmiljö är ett av de viktigaste verktygen vi har för att bekämpa främlingsfientligheten och brygga över kulturella klyftor, slutreplikerar oppositionsrådet i Järfälla Eva Ullberg (S).

Publicerad: 8 oktober 2019, 15:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Religiösa friskolorSocialdemokraterna

Slutreplik. Partiet Nyans försöker inte ens ge sken av att bemöta våra argument för att införa ett etableringsstopp av religiösa friskolor. Istället tillskrivs vi dunkla motiv baserat på medvetna missförstånd och grundlösa antaganden. Det är ett djupt ohederligt sätt att föra en debatt på.

När det kommer till skolfrågor är vårt ingångsvärde alltid solklart: Vi måste värna barnens rätt till en god och jämlik utbildning, som främjar deras möjligheter att utveckla ett fritt och självständigt tänkande. Det betyder också att undervisningen ska vara fri från religiös påverkan.

Ingenting i detta handlar om att spela på främlingsfientliga stämningar för att vinna politiska poäng. Faktum är att det förhåller sig precis tvärtom. Vi tror att en jämlik och blandad skolmiljö är ett av de viktigaste verktygen vi har för att bekämpa främlingsfientligheten och brygga över kulturella klyftor.

Partiet Nyans påstår att religiösa friskolor inte kan förbjudas med hänvisning till Europakonventionen. Även detta är ett antagande som saknar grund. Europakonventionen gör visserligen gällande att staten ska respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn ”uppfostran och utbildning som står i överenstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”. Men det vore, som flera jurister har påpekat, alldeles för långtgående att tolka detta som att staten inte får förhindra religiös påverkan i skolan.

I så fall hade vi ju varit tvungen att tillåta sådant även på lektionerna. Artikeln bör snarare förstås som att föräldrarna ska ges rätt att fostra och utbilda sina barn som de vill i det privata livet: Det kan handla om koranskola, konfirmationsläger eller samtal kring middagsbordet.

Till sist anser Partiet Nyans att vi borde ägna oss åt andra saker för att komma till rätta med skolresultaten i Järfälla. Tro mig, det har vi gjort och kommer fortsätta att göra. Under förra mandatperioden vidtog vi flera åtgärder för att öka likvärdigheten, minska barngrupperna och öka personaltätheten. Dessutom höjde vi skolpengen. Den politiken har redan börjat visa resultat.

Allt detta går ut på att förverkliga en enda vision: En stark och jämlik skola som också fungerar som en mötesplats för barn av alla bakgrunder. Partiet Nyans sällar sig istället till den högernationalistiska traditionen som går ut på att separera människor baserat på deras föreställda grupptillhörigheter. Det är en direkt samhällsskadlig idé. På den punkten kommer vi inte att backa en millimeter, oavsett vilka glåpord ni kastar på oss.

Eva Ullberg, oppositionsråd (S) i Järfälla

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev