fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Vi måste göra upp med marknadsstyrningen av skolan

Det råder oreda på det som har blivit Sveriges skolmarknad. Barnens rätt till utbildning sätts i baksätet till förmån för friskolekoncerners vinstjakt, skriver ordföranden för riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S).

Publicerad: 17 september 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi socialdemokrater vill återupprätta skolan som bildningsinstitution och göra skolan till världens bästa och mest jämlika, skriver Gunilla Svantorp. Foto:  Katja Kircher/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

SkolmarknadenSocialdemokraternaKommuner

Sveriges skolmarknadssystem är en tickande bomb. Den senaste tiden har vi sett allt fler exempel på hur skolkoncerners vinstjakt skapat oreda och merkostnader för samhället. 

■ I Härryda kommun drev det moderata styret igenom en etablering av Internationella engelska skolan (IES) – trots tjänstemännens avrådan. Kommunen skulle få överskott på hundratals skolplatser vilket i förlängningen skulle påverka resten av den kommunala skolverksamheten negativt. Som lök på laxen skänkte högerstyret extra hyresersättning för att IES skulle etablera sig. Mycket ska som bekant ha mer. 

■ Lunds kommun fattade för flera år sedan ett beslut om att renovera och bygga ut en av sina kommunala skolor, Fäladsskolan. Planerna stoppades tillfälligt eftersom en privat skolaktör plötsligt visade intresse att starta en skola i närheten, något som kommunen nu har valt att säga nej till. Eftersom expansionsplanerna hos börsnoterade skolföretag inte heller är offentliga blir uppgiften för kommuner att fatta informerade beslut om hur de ska organisera sina skolor omöjlig.

■ I Solna beslutade den moderatledda kommunen att lägga ner delar av den nyrenoverade Skytteholmsskolan när IES etablerade sig. Kommunen uppmanade föräldrarna att ställa sig i friskolekoncernens kö. Föräldrar och elever protesterade och överklagade till förvaltningsrätten med hänsyn till barnkonventionen och vann. Kommunen har valt att överklaga. 

Det råder oreda på det som har blivit Sveriges skolmarknad. Barnens rätt till utbildning sätts i baksätet till förmån för friskolekoncerners vinstjakt. Skolklasser splittras, lokaler renoveras inte och kommunala ekonomier dräneras. De kommunala skolorna undermineras till priset av friskolekoncernernas expansion – så kan vi inte ha det.

Ska vi komma tillrätta med det här så måste vi göra upp med marknadsstyrningen av skolan. Vi socialdemokrater värnar valfriheten och vill att alla barn ska ha möjlighet att välja skola. Skolpengen ska fördelas rättfärdigt efter behov och kommuner ska inte tvingas kompensera friskolor för kostnader som endast kommunala skolor har. Resurser ska styras efter behov, inte av marknadsmekanismer.

Men tyvärr finns det nu en koalition av friskolelobbyister och högerkonservativa, med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen, som gör allt att för att försvara koncernernas privilegier på skolmarknaden. Den som kritiserar systemet anklagas uttryckligen för att vara kommunist. Det är ideologiska dimridåer. Om så vore fallet skulle det betyda att samtliga länder utanför Sveriges gränser var kommunistiska. Inget annat land i världen har nämligen valt att kopiera Sveriges marknadsorienterade skolsystem, med fria vinstuttag på skattemedel, bristande offentlig insyn och en skolpeng som överkompenserar friskolor. Det är knappast en slump.

Det måste bli ordning och reda i svensk skola. Skolan är en gemensam samhällsinstitution som ska se till medborgarnas och samhällets intressen, inte enskilda vinstdrivande aktörers intressen. Vi socialdemokrater vill återupprätta skolan som bildningsinstitution och göra skolan till världens bästa och mest jämlika. Det har den varit tidigare och det kan vi göra igen. Men det förutsätter att vi slutar behandla skolan som en tjänst på en marknad. 

Oavsett var du bor eller vilka föräldrar du har ska du vara garanterad en utbildning av högsta kvalitet. Våra barn och ungas utbildning och trygghet och studiero måste gå före de vinstdrivande friskolekoncernernas ekonomiska egenintressen. Det är samhället och inte riskkapitalisters vinstprognoser som ska styra utformningen och organiseringen av svensk skola. Svenska folket ser problemen med marknadsskolan, men det högerkonservativa blocket är förblindade av ideologi. Det är dags att de öppnar ögonen och rannsakar sig, våra barn förtjänar bättre. 

Gunilla Svantorp
Ordförande för riksdagens utbildningsutskott (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev