onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Valfriheten i skolan måste bli mer än ett ”hela-havet-stormar”

Friskolornas Riksförbunds nya styrelse bör verka för att alla barn ska ha möjlighet att välja skola och nå sin fulla potential, skriver Gunilla Svantorp (S).

Publicerad: 3 maj 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är uppenbart att dagens skolval inte är rättvist och lika för alla, skriver Gunilla Svantorp. Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

SkolmarknadenSocialdemokraternaFria skolvaletSkolvalFriskolor

Sedan början 90-talet har Sverige en skolmarknad som saknar motstycke i världen. Det är en absurd marknad där friskolekoncerner kan skära guld med täljkniv samtidigt som elever med större stödbehov lämnas i sticket. Mest provocerande är kanske hur systemets försvarare använder ordet ”valfrihet” som ett slagträ i debatten, samtidigt som det är uppenbart att dagens skolval inte alls är rättvist och lika för alla. 

Nu när Friskolornas Riksförbund valt en ny styrelse vill jag därför skicka med en uppmaning: låt skolvalet bli något mer än ett riggat ”hela-havet-stormar”. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Friskolornas riksförbund: Vi antar utmaningen, S! 

På den svenska skolmarknaden finns inget rättvist skolval i dag. Alla elever har inte samma möjlighet att välja skola. Vi socialdemokrater värnar valfriheten i skolan men vill säkerställa att alla barn får möjligheten att delta i skolvalet på lika villkor, inte bara några. 

Många fristående skolor har i dag separata skolvalsystem där föräldrar ställer sina barn i kö. För att bli antagen till vissa skolor krävs det att ett barn ställs i kö redan på BB, vilket betyder att barn födda tidigt på året och barn till systeminsatta föräldrar premieras till de populära skolorna. Det är en orimlig ordning som både underminerar valfriheten och bidrar till skolsegregationen. 

Efter att konsekvenserna av det här kösystemet blivit uppenbara, bland annat genom ”Likvärdighetsutredningen”, har Friskolornas Riksförbund börjat förespråka en något modifierad modell som går ut på att flytta fram köstarten något. I stället för att skolvalet startar vid olika tidpunkter från BB verkar man nöjda med att skolvalet ska genomföras som ett biljettsläpp till en Håkan Hellström-konsert. Först till kvarn alltså.

Det säger sig självt att den lösningen inte leder till att det blir något skolval på lika villkor för alla barn. Menar vi allvar med valfriheten i skolan kan vi inte nöja oss med att genomföra skolval som ett hela-havet-stormar, där systeminsatta föräldrar med snabb uppkoppling vet exakt när de ska sätta sig på stolarna, samtidigt som andra barn får nöja sig med de stolar som är kvar. Det är inte valfrihet på riktigt. Det är valfrihet för några. 

Vi socialdemokrater vill öka valfriheten i skolan så att den ska gälla alla barn. Urvalsgrunderna måste bli tydligare, mer enhetliga och mer rättvisa. När Friskolornas Riksförbund nu har fått en ny styrelse vill jag därför skicka med en uppmaning: Ni är en viktig aktör i Skolsverige och representerar många skolor med tusentals elever. Det betyder också att ni har ett stort ansvar. Ta chansen och driv förändring för att alla barn, inte bara några, ska ha möjlighet att välja skola och nå sin fulla potential. Välj valfrihet på riktigt.

Gunilla Svantorp (S) ordförande för utbildningsutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev