tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S-toppar: Visa omtanke om vårt land – slopa ebo helt

Avskaffa ebo, förläng etableringstiden och strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Det är tre förslag för en samlad omtanke om vårt land och de människor som söker sig hit för att börja ett nytt liv, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh & Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malmö respektive Södertälje.

Publicerad: 3 februari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De asylsökande behöver ta omhand på ett ordnat sätt och fördelas rättvist mellan kommunerna, föreslår debattörerna.

Foto: Jens Ohlsson, Elias Sado


Ämnen i artikeln:

Ebo-lagenSegregationArbetslöshetBostadsbristen

När möjligheten för asylsökande att ordna eget boende (ebo) infördes 1994 lanserades det som en frihetsreform som skulle leda till snabbare integration. Resultatet blev det motsatta. Ebo har lett till en dålig fördelning av flyktingmottagandet och bidragit till att områden med stora socioekonomiska utmaningar tillåtits växa fram i Sverige .

Det är systemen – inte flyktingmottagandet i sig – som leder människor rakt in i otrygghet och segregation. Därför är det just systemen som behöver ändras. Sverige behöver möta komplexa förändringar, såsom de senaste årens stora flyktingmottagande, tillsammans och på ett ordnat sätt.

För att skapa ordning och reda i mottagandet och bryta segregationen behövs lagändringar. Nyligen meddelade regeringen att den så kallade ebo-lagen, som både Södertälje och Malmö länge velat avskaffa, ska ändras. Utvalda kommuner ska ges möjlighet att undanta områden med stora socioekonomiska utmaningar från ebo. Asylsökande som ändå väljer att bosätta sig i dessa områden förlorar sin dagersättning.

Malmö kommer att välja att undanta hela kommunen. Södertälje gör på ett annat sätt och undantar några utvalda bostadsområden. Vi befarar dock att lagändringen, vilken väg man än väljer, inte kommer att räcka för att bryta segregationen och öka jämlikheten.

Då man som nyanländ ofta inte har möjligheten att efterfråga en egen bostad, hamnar många i stället i ett skuggsamhälle där man hänvisas till en svart bostadsmarknad. Möjligheten att tjäna pengar på asylsökandes desperata längtan efter eget boende har lett till att såväl kriminella som vanliga privatpersoner hyr ut lägenheter, madrasser eller rum i villor på olovligt sätt, ofta med kravet att den som ska bo där inte får folkbokföra sig på adressen. I stället finns det personer som i sin tur säljer möjligheten att skriva sig på en annan adress. Vi kan därtill se att arbetskraftsinvandrare som lurats att köpa ett arbetstillstånd som det inte finns ett jobb bakom ofta hamnar i samma fälla.

För att minska segregationen ser vi några viktiga beslut som behöver fattas av regering och riksdag.

För det första behöver ebo-lagen avskaffas helt. Alla asylsökande bör tas emot av Migrationsverket de första veckorna för vägledning och introduktion. Därefter behöver de tas emot på ett ordnat sätt och fördelas rättvist mellan Sveriges kommuner.

För det andra måste etableringstiden förlängas. Kommuner ska inte kunna ”placera” anvisade personer i andra kommuner, vare sig under eller efter etableringstiden. Att göra sig av med människor som ännu inte lyckats komma i egen försörjning är ovärdigt Sverige och för tankarna till gamla tiders fattigauktioner. Men även tiden för utbetalning av etableringsersättning behöver förlängas, eftersom dagens system i praktiken innebär en övervältring av kostnader från staten till kommunerna.

För det tredje behöver arbetskraftsinvandringen ses över för att motverka fusk och utnyttjande. Arbetskraftsinvandring är viktigt för att företag och samhälle till exempel ska kunna anställa personer mer specialistkompetens eller inom bristyrken. Samtidigt ser vi att dagens mycket liberala regelverk öppnar upp för fusk och att utsatta människor utnyttjas på ibland rent slavliknande sätt. Reglerna måste stramas upp för att inte leda till löne- och villkorsdumpning.

Stat, regioner och kommuner behöver gemensamt ta ansvar för ett ordnat, solidariskt mottagande. Då kan vi minska segregationen och dess ofta mycket svåra effekter. Det behövs en samlad omtanke om vårt land och de människor som söker sig hit för att börja ett nytt liv.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S)  Malmö

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) Södertälje

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev