fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Stoppa smittspridningen bland trångbodda

Delar av Stockholm har drabbats extra hårt av covid-19. Järvaområdet sticker ut med antal rapporterade fall. Det finns en uppenbar risk att även andra områden som är tätt bebodda kan drabbas av högre smittspridning. Det är därför viktigt att stadshuset engagerar sig i frågan, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm.

Publicerad: 14 april 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Trångboddheten gör att det blir svårt för riskgrupper att isolera sig. Många har yrken där man inte kan arbeta hemifrån,” skriver Karin Wanngård (S). Foto: Lieselotte van der Meijs


Ämnen i artikeln:

KlassfrågorSmittskyddCovid-19FattigdomStockholm

Coronapandemin har slagit till med full kraft mot Sverige och Stockholm har varit värst drabbat enligt Folkhälsomyndigheten. Bryter man ner siffrorna så ser vi att delar av staden har drabbats extra hårt. Järvaområdet sticker ut med antal rapporterade fall, såväl smittade som avlidna. Som vanligt handlar det om klass och fattigdom.

Trångboddheten gör att det blir svårt för riskgrupper att isolera sig. Många har yrken där man inte kan arbeta hemifrån. Sammantaget gör detta att smittspridningen har haft en mycket oroande utveckling i Järva. Även i andra delar av staden finns det problem med trångboddhet.

Mycket av den krishantering som staden har gjort har varit bra. Åtgärderna för företagare är ett sådant exempel. Samtidigt kan vi så här några veckor in i krisen konstatera att mer behöver göras på en rad områden.

Vår uppgift som opposition i detta läge är att konstruktivt jobba tillsammans med majoriteten och arbeta för att hindra smittspridningen. Att visa stockholmarna att vi gemensamt står bakom de ofta mycket svåra åtgärder som staden nu måste vidta. Men det innebär också ett ansvar från vår sida att ställa frågor på de områden där vi ser att det i dag behöver göras mer. Att bidra med förslag som kan stärka stadens arbete med att minska smittspridningen.

Utvecklingen i Järvaområdet är ett exempel där det nu är uppenbart att mer måste göras, de siffror som kom häromdagen visade på att området drabbats extra hårt, något vi och andra bedömare har varnat för länge men som nu dessvärre bekräftades. Staden har satt igång en informationskampanj, det är bra och det stöder vi, men tyvärr har man än så länge inte satt in de åtgärder som krävs för att hindra den negativa utvecklingen. Det som krävs nu är handling och beslut. Och där behöver staden snabbt genomföra en rad åtgärder som särskilt riktas mot tätt bebodda områden som Järva.

Det första vi behöver göra är att inrätta en särskild insatsgrupp som har fullt fokus på Järva. Den behöver vara direkt underställd stadsdirektören för att ha mandat och snabbhet i beslutsfattandet. Tjänstemän som i dag arbetar med administrativa uppgifter som kan sättas på paus bör omedelbart frigöras för att arbeta med denna grupp.

Utöver det behöver staden arbeta med att ordna evakueringslösningar för riskgrupper genom att se över alla möjligheter. Det lokala M-styret gick emot stadens ledning gällande detta nyligen, och aviserade att de skulle ta fasta på vårt förslag. Vi har sedan mitten på mars hävdat behovet av att kunna erbjuda evakuering av riskgrupper.

Det är bra om det nu blir verklighet, men ett sådant arbete behöver stöd från stadshuset. Det är oroväckande att det politiska styret där tycks mena att trångboddhet inte bidrar till smittspridning, tvärtemot det som statsepidemiologen och Folkhälsomyndigheten säger. Vi måste lyssna till vetenskapen i detta läge.

Utöver det behöver vi förstärka städningen i skolorna, förskolorna och andra offentliga rum i området för att hindra att smitta sprids vidare. Tillsammans med Region Stockholm bör staden i området organisera erbjudande om allmän provtagning i hushåll där riskgrupper bor. Detta är några förslag som snabbt skulle kunna genomföras i bred enighet. Nu är det hög tid att vi som stad sluter upp gemensamt – och lägger alla andra saker åt sidan för att tillsammans göra det som krävs i denna svåra tid.

Så här långt är det Järva som drabbats, men det är finns en uppenbar risk att även andra områden som är tätt bebodda kan drabbas av högre smittspridning. Det är därför viktigt att stadshuset engagerar sig i frågan så att smittspridningen inte hinner ta fart där. För vår del kommer vi bidra konstruktivt i det arbetet. Det här drabbar oss alla och vi är övertygade om att vi kan lösa det gemensamt.

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev