måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Samhällsfarligt att prioritera ned äldreomsorgen

Det är både dålig politik och samhällsfarligt när rika kommuner med goda ekonomiska förutsättningar nedprioriterar kvaliteten i äldreomsorgen och säljer ut viktiga verksamheter, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och Kalmars kso Johan Persson (S).

Publicerad: 15 december 2021, 04:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Välfärden ska inte vara någon bankomat för riskkapitalister – inte en krona ska slösas bort,” skriver Tobias Baudin och Johan Persson. Foto: Sandnes1970/Mostphotos, Socialdemokraterna, Pressbild


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaKompetensutvecklingHemtjänstÄldreboende

Kontinuitet och kvalitet hör ihop. Det gäller inte minst i äldreomsorgen. Nu är det dags att ta tillbaka kontrollen över välfärden och se till att pengarna används där de gör mest nytta: i personalens och de äldres vardag. Trots lärdomarna från pandemin slarvar många kommuner fortfarande med arbetsvillkor, arbetsmiljö och slentrianmässiga timanställningar. Det duger inte. Vi vet att Sverige kan bättre. 

SVT Nyheter presenterade i förra veckan en undersökning av läget i äldreomsorgen där landets 50 största kommuner ingår. Av granskningen framgår att S-styrda Kalmar minskat användandet av timanställda mest i landet. En satsning på heltidstjänster och personalkontinuitet har gett resultat. Dessutom har delade turer slopats. Samtidigt har många kommuner en mycket låg ambitionsnivå. I moderatstyrda Solna var mer än var tredje arbetad timme utförd av en timanställd i september i år, att jämföra med var femte timme i 23 av de 50 kommunerna.

LÄS OCKSÅ: Vänsterpartiet: Vem i välfärden ska bli mer effektiv?

Det är anmärkningsvärt att rika kommuner med goda ekonomiska förutsättningar nedprioriterar kvaliteten i omsorgen för sina äldre kommuninvånare och säljer ut viktiga verksamheter. Det är inte bara dålig politik – det är också samhällsfarligt. Att covid-19 spreds snabbt i äldreomsorgen var ingen slump. I coronakommissionens första delbetänkande pekar man särskilt ut låg bemanning, kompetensbrist och en ohållbar arbetssituation som orsaker till den omfattande smittspridningen i äldreomsorgen under pandemin. 

LÄS MER: ”En ny omsorgslag måste förebygga undernäring hos äldre” 

Regeringen har möjliggjort stora investeringar i välfärden – men det är på kommunerna som ansvaret för äldreomsorgen vilar. Fler måste dra lärdomar av pandemin och stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Sverige står inför en historiskt stor utbyggnad av äldreomsorgen. Därför vill Socialdemokraterna prioritera äldreomsorgen: 

Stora satsningar på utbildning. Kraven på de anställdas kompetens och arbetsuppgifter ska både uppvärderas och regleras bättre, och fler som har otillräckliga språkkunskaper ska kunna studera svenska på arbetstid. Fler anställda i äldreomsorgen som saknar en utbildning motsvarande undersköterska ska få möjlighet att läsa in denna som en del av sin anställning, och fler ska kunna utbilda sig till specialistundersköterska på arbetstid.

Heltid ska vara norm och delade turer ska motverkas. Det kräver en äldreomsorg fri från minutscheman, där stödet i vardagen kan anpassas utifrån behov. Idag är andelen timanställda högre i privat, vinstdriven äldreomsorg. Det duger inte. Välfärden ska inte vara någon bankomat för riskkapitalister – inte en krona ska slösas bort. 

En ny äldreomsorgslag. Pandemin visade med all tydlighet att äldreomsorgen måste göra samma resa och utveckling som andra välfärdsområden. Sverige behöver därför en ny äldreomsorgslag – skild från socialtjänstlagen. Det ska stärka äldres inflytande och självständighet i vardagen. 

LÄS MER: Fremia: Säkerställ att Äldreomsorgslyftet omfattar alla medarbetare 

Nu är det hög tid för alla kommuner att visa personalen och de äldre respekt. Det är inte rimligt att förväntas duscha, laga middag och ge medicin till en äldre person inom loppet av några minuter, för att sedan skynda vidare till nästa stopp. Det är inte rimligt att nya personer ständigt ska komma hem till dem. En bra äldreomsorg förutsätter engagerade arbetsgivare, politiker som vill förändra och som vågar visa framfötterna. 

Tobias Baudin
Partisekreterare Socialdemokraterna

Johan Persson
Kommunstyrelsens ordförande (S) Kalmar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev