Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Rädda den nära vården i Region Stockholm

Det moderatledda styret i Region Stockholm pratar om att flytta vård ut från sjukhusen och minska trycket på akutmottagningarna. Men i praktiken gör man tvärtom och lägger ned husläkarjourerna, som säkerställer vård på helger och kvällar runt om i länet, skriver tio socialdemokratiska region- och kommunpolitiker.

Publicerad: 13 november 2020, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Mer vård måste finnas utanför sjukhusen – även utanför kontorstid,” skriver tio socialdemokratiska politiker.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Region StockholmSocialdemokraterna

Under lång tid har det satsats för lite på sjukvården i Region Stockholm. Pengar har försvunnit till konsultnotor och kostsamma privatiseringar i stället för att gå till vården. Detta har framförallt drabbat vården utanför Stockholms innerstad. I stället för att kompensera för denna ojämlika fördelning av vård kommer nu nästa slag mot den nära vården från det moderatledda styret. Husläkarjourer, som säkerställer vård på helger och kvällar runt om i länet ska nu läggas ned. Detta trots att alldeles för många redan i dag måste resa alldeles för långt.

Allt fler i hela Sverige enas om att mer vård måste flytta ut från sjukhusen och komma närmare medborgarna. Du ska inte behöva åka till akuten för mindre besvär. Mer vård måste finnas utanför sjukhusen – även utanför kontorstid. Det är därför anmärkningsvärt att Moderaterna nu väljer att gå i en helt motsatt riktning genom att i stället lägga ned vård runt om i länet.

Husläkarjourerna, eller jourmottagningarna, kompletterar vårdcentralerna och avlastar akutmottagningarna genom att ta emot patienter utanför kontorstid. Detta är särskilt viktigt inte minst i de delar av länet där många arbetspendlar och därför har svårt att gå till en vårdcentral dagtid. Nedläggningen av husläkarjourerna innebär därför att fler stockholmare måste åka ännu längre för att få vård på kvällar och helger. Till exempel påverkas upp emot 150 000 boende i Vallentuna, Täby och Österåker bara av beslutet att lägga ner mottagningen i Täby.

Det moderatledda styret pratar också om att flytta vård ut från sjukhusen. Detta ekar dock tomt när man nu samtidigt driver en politik som tvärtom kommer öka trycket på akutmottagningarna och sjukhusvården. När de boende i Stockholms län inte längre kan få vård på sin jourmottagning tvingas de i stället åka till akuten eller till de ojämlikt fördelade närakuterna även för mindre besvär.

Stockholmsregionens unika vårdvalssystem har redan spätt på utvecklingen mot centralisering av vården. När vården styrs av efterfrågan i stället för av behov öppnar fler mottagningar i Stockholms innerstad samtidigt som vård ute i länet tvingas ta ner skylten. Gynmottagningen i Handen har lagt ner och kvinnorna i sydost är hänvisade till en filialmottagning i Nynäshamn med kraftigt begränsade öppettider. I Upplands Väsby stängde närakuten och den utlovade husläkarjouren kom aldrig på plats. I Järfälla har både barn- och ungdomspsykiatrin och gynmottagningen stängt trots att kommunens befolkning växer kraftigt och flera stora bostadsprojekt pågår. För att nämna några exempel.

Parallellt med detta stoltserar Moderaterna med att klippa band för nya Kry-vårdcentraler på Östermalm. Etableringen av Kry har satt hela den nära vården i gungning. Patientunderlaget för många vårdcentraler runt om i länet har minskat kraftigt. Vi socialdemokrater är mycket oroade över vad som kommer hända med vården utanför Stockholms innerstad när nätläkare riktar in sig på friska patienter, samtidigt som övriga vårdcentraler lämnas kvar med äldre patienter och kroniker.

Vi socialdemokrater vill mer med sjukvården i Stockholmsregionen. I vårt budgetförslag satsar vi därför 500 miljoner kronor på den nära vården. Det är pengar som inte bara hade räddat husläkarjourerna. De hade också gått till mer personal på vårdcentralerna och en mer sammanhållen vård för äldre. Den moderatledda majoriteten prioriterar inte den nära vården utan slösar bort pengar på konsulter och dyra privatiseringar av vården. Under 2019 var de den privatiserade vården 2,4 miljarder dyrare än övriga vården.

Mer vård måste flytta närmare stockholmarna. De ska inte behöva åka till akuten för mindre besvär. Särskilt inte när väntetiderna på bland annat Södersjukhuset är längst i hela Sverige. Du ska ha god tillgång till vård var du än bor i Stockholmsregionen.

Talla Alkurdi, hälso- och sjukvårdsregionsråd i opposition (S) Region Stockholm

Jerri Bergström, oppositionsråd (S) Vallentuna kommun

Mathias Bohman, oppositionsråd  (S)  Upplands Väsby

Ulrika Falk, oppositionsråd (S) Norrtälje kommun

Ann-Christine Furustrand, oppositionsråd (S) Österåker kommun

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) Södertälje kommun

Sara Heelge Vikmång, oppositionsråd  (S) Huddinge kommun

Eva Ullberg, oppositionsråd (S) Järfälla kommun

Arne Öberg, oppositionsråd (S) Solna stad

Agneta Lundahl Dahlström, kommunalråd (S) Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev