Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Moderaternas löften om skolan är bara tomma ord

Ingen blir gladare än jag av att höra att även Moderaterna vill göra upp med friskolereformens avarter. Men alla som läser deras förslag kan konstatera att partiet inte orkar göra upp med sin historia och sina misstag, replikerar ordföranden i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S).

Publicerad: 28 februari 2020, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det fria skolvalets orättvisa utformning har ökat segregationen och ojämlikheten inom skolan,” skriver Gunilla Svantorp (S).

Foto: Arne Trautmann / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FriskolorVinstförbudReligiösa friskolorSkolvalSegregation

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Kristina Axén Olin (M) att det är dags att göra upp med friskolereformens avarter. Det vill säga ta avstånd från deras egen skolpolitik som de försvarat och argumenterat för år efter år.

Under början av 1990-talet såg Moderaterna till att det svenska skolsystemet en marknad. Moderaterna drev igenom friskolereformen med största skyndsamhet bara något år efter kommunaliseringen av skolan 1991. Detta bidrog inte till ett genomtänkt skolsystem. Tvärtom. Att Sverige dessutom drabbades av finanskris med en omfattande sanering av den offentliga ekonomin som följd skapade ingenting annat än kaos för svensk skola.

Baksmällan kom i form av sjunkande kunskapsresultat, bristande jämlikhet, lärarflykt och enorma vinstutdelningar till privata friskolekoncerner.

Som socialdemokrat känner jag att ingen blir gladare än jag av att höra att även Moderaterna vill göra upp med friskolereformens avarter. Men tyvärr är det bara tomma ord. Alla som läser Moderaternas förslag kan konstatera att partiet inte på riktigt orkar göra upp med sin historia och sina misstag. Vi behöver gå längre:

1.Stoppa vinstjakten. Marknadsmekanismerna i skolan behöver begränsas kraftigt och vinstjakten stoppas. Skolans resurser ska gå till eleverna och deras utbildning, inte till stora vinstuttag till aktieägare.

2. Förbjud religiösa friskolor. Regeringen arbetar nu för att stoppa nyetableringar av konfessionella friskolor. Men vi socialdemokrater vill gå längre och förbjuda alla religiösa friskolor. Varje barn ska vara fri att forma sin egen uppfattning. Religiös påverkan hör inte hemma i skolan.

3. Inför ett rättvist skolval. Dagens skolvalssystem är orättvist och förstärker klyftorna mellan barn. All forskning visar att reglerna som omgärdar skolvalet på grund av sin utformning inte blivit en ”demokratisk seger för alla föräldrar och elever”, som Axén Olin (M) hävdar. Tvärtom har det fria skolvalets orättvisa utformning ökat segregationen och ojämlikheten inom skolan. Kötid gör att föräldrar måste ställa sina barn i kö på BB, att elever som fötts i januari gynnas på decemberbarns bekostnad och att familjer som flyttat till en annan kommun hamnar sist i kön. Detta är absurt. Alla barn ska ha samma möjligheter att lyckas. Socialdemokraterna vill därför att kötid inte ska vara ett urvalskriterium.

För att fortsatt höja kunskapsresultaten i skolan behövs ökade resurser, mer personal, bättre kompetensförsörjning och fler satsningar för att stärka jämlikheten. Men vi måste också bryta med Moderaternas marknadsskola. De resurser vi gemensamt satsar på skolan ska användas till allt detta och ingenting annat.

Det är dags att Moderaterna på allvar ser att det system de skapat möjliggör misskötsel, fiffel och stora vinster till oseriösa privata aktörer.

Gunilla Svantorp, ordförande (S) riksdagens utbildningsutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev