måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Inför nollvision mot arbetsrelaterad ohälsa

Västra Götalandsregionen bör införa en nollvision för arbetsrelaterad ohälsa och sjukskrivning, en vision som förankras och implementeras i all verksamhet. Det skriver regionrådet i opposition, Janette Olsson (S).

Publicerad: 3 februari 2022, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Visst, arbetet med en god och hållbar arbetsmiljö kostar, men en arbetsplats med hög personalomsättning och höga sjukskrivningstal kostar mer, skriver regionrådet Janette Olsson (S) i Västra Götalandsregionen.

Foto: Jesper Blomqvist


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöSocialdemokraternaArbetsgivare

Nyligen fattade regeringen beslut om en ny arbetsmiljöstrategi för Sverige, som ska fokusera på ett hållbart, hälsosamt och tryggt arbetsliv.  Vi beklagar att M-ledningen i Västra Götaland inte vill implementera strategin i en region som är en av landets största offentliga arbetsgivare.

I regeringens nya strategi för arbetsmiljön ska jobbstress ingå i nollvisionen mot dödliga händelser i arbetslivet. Denna utvidgade nollvision är angelägen ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är fler män som dör i fysiska arbetsplatsolyckor, men det är fler kvinnor som dör till följd av arbetsrelaterad stress. 

Arbetsmiljöverkets granskning från 2017 visar också att det förebyggande arbetsmiljöarbetet är sämre i kvinnodominerade verksamheter. Kvinnor utsätts därmed för större risker än män. I dag finns de flesta arbetande kvinnorna i Sverige inom offentlig sektor, där omsorg om människor står i fokus. Arbetstagare i välfärden var redan före pandemin överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken på grund av stressrelaterad ohälsa och ohälsosam arbetsbelastning. Coronapandemin har för många haft ytterligare negativ påverkan på arbetsmiljön.  

Vi har också blivit uppmärksammade på den etiska stress som vårdpersonal vittnar om på arbetsplatserna, en stress som naturligtvis är skadlig. Det regelverk som finns säger att det är chefen i samverkan med medarbetarna och fackliga representanter som ansvarar arbetsmiljön och hälsan på en arbetsplats. Detta syftar till att göra arbetsplatsen hälsofrämjande. Men det behövs mer. Västra Götalandsregionen (VGR), där jag är verksam som politiker, behöver i egenskap av stor arbetsgivare ta på sig ledartröjan och bli en föregångare – vi bör införa en nollvision för arbetsrelaterad ohälsa och sjukskrivning, en vision som förankras och implementeras i all verksamhet. 

Det är också ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare. Väldigt mycket bra görs redan på olika håll i regionen, men en strategi och en nollvision kring ett hållbart arbetsliv skulle innebära att VGR som arbetsgivare tog ett helhetsgrepp och ett större ansvar.

Den moderatledda ledningen svarar bland annat att mycket redan görs för att förbättra arbetsmiljön, att en nollvision skulle vara dyr att implementera och att den riskerar att leda till att medarbetare med symptom och besvär går till arbetet fast de borde stanna hemma. 

Vi socialdemokrater håller inte med. Visst, arbetet med en god och hållbar arbetsmiljö kostar – men en arbetsplats med hög personalomsättning och höga sjukskrivningstal kostar mer!  

Janette Olsson
Regionråd (S) i opposition i Västra Götalandsregionen 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev