tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S ignorerar kommunerna i migrationsfrågan

S-styrda kommuner får dagligen, precis som vi, erfara vad eftergifterna för Miljöpartiet får för konsekvenser och kostar våra kommuninvånare. Vi säger därför nej till S- och MP-regeringens oansvariga och havererade migrationspolitik, slutreplikerar fyra moderata kommunstyrelseordförande.

Publicerad: 3 mars 2021, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kräver än en gång att S-regeringen respekterar det kommunala självstyret. Ett första steg är att Stefan Löfven upphör att ignorera oss,” skriver debattörerna. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

Löfven 2Kommunalt självstyreModeraternaMigrationMigrationspolitik

Inte ens socialdemokratiskt styrda kommuner stödjer längre S-regeringens migrationspolitik. Ett exempel är S-styrda Filipstad, vars ekonomi havererat, där arbetslösheten bland nyanlända skjuter i höjden och där etablerade invånare flyr kommunen. S-styrda kommuner får dagligen, precis som vi, erfara vad eftergifterna för Miljöpartiet får för konsekvenser och kostar våra kommuninvånare.

Att situationen är ansträngd i många kommuner, med eskalerande segregation och arbetslöshet, beror på S-regeringens oansvariga migrationspolitik. Att kommuner, som S-ledda Malmö, inte skulle klara sin ekonomi en dag utan stora omfördelningar från andra kommuner via utjämningsbidrag, beror på S-regeringens verklighetsfrånvända migrationspolitik.

Miljöpartiets Patrik Sandströms replik till oss illustrerar den aktivistiska migrationspolitik vi ute i kommunerna tvingas hantera. Symptomatiskt är även att Patrik Sandström inte med ett ord nämner det kommunala självstyret. Svaret innehåller även felaktigheter och fördomar om våra fyra kommuner. När ska S och MP sluta skylla på andra och ta ansvar?

Märkligt är också att inte Patrik Sandström vet att tvåårsregeln gäller som etableringstid, utan kritiserar oss för att vi agerar i enlighet med gällande lag. I våra kommuner behandlas medborgarna lika, vi accepterar inte godtyckliga förturer till bostäder. Efter två år får således den nyanlända själv ordna bostad. Om regeringen kräver något annat får de stå för kostnaderna.

På Lidingö sker ett aktivt arbete för att underlätta integrationen, bland annat genom hjälp med ekonomifrågor, studiestöd, hälsoinsatser, boendeplanering och språkinsatser. Täby kommun har den lägsta arbetslösheten för nyanlända i regionen. De senaste tio åren har Staffanstorps kommun haft en exceptionellt hög tillväxt och inte alls någon ”låg tillväxtambition”. I Vellinge kommun har nyanlända redan från det att de anvisas till Vellinge tillgång till en bocoach för att underlätta bostadsetableringen och särskilda insatser för invandrade kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden finns.

Vi vill att våra kommuner ska fortsätta att kunna arbeta med integration på ett konstruktivt sätt och på ett för såväl individer som för samhället hållbart vis. Därför säger vi nej till S- och MP-regeringens oansvariga och havererade migrationspolitik.

Vi kräver än en gång att S-regeringen respekterar det kommunala självstyret. Ett första steg är att Stefan Löfven upphör att ignorera oss.

Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande (M) Lidingö stad

Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande  (M) Täby kommun

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M) Staffanstorps kommun

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande  (M) Vellinge kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev