måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Hellre kvalitativ rådgivning än korta väntetider

Daniel Forslund och Pia Kinhult menar att det centrala är resultaten. Jag delar den bilden och ser därför med stor oro på det faktum att 1177 Vårdguiden i Region Stockholm alltför ofta snarare agerar som sluss till akutmottagningarna än som rådgivare till patienter, replikerar oppositionsregionsrådet i Region Stockholm Talla Alkurdi (S).

Publicerad: 2 mars 2021, 11:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Region Stockholm sticker ut som klart sämst när det gäller trovärdigheten för 1177 Vårdguiden,” skriver Talla Alkurdi. Foto: Anders Wiklund/TT


Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiVårdskuldenVårdkvalitetPrivat drift

I dagarna har privatiseringsivern i Region Stockholm fått sig en törn i och med att KRY:s köp av 1177 Vårdguidens drift stoppas. Det är därför fullt förståeligt att företrädare för det blågröna styret vill gå ut och förtydliga att deras marknadsexperiment med stockholmarnas sjukvård fortgår. Dessvärre är verkligheten inte på Daniel Forslund och Pia Kinhults sida när det gäller 1177 Vårdguiden i Region Stockholm.

För låt oss prata om hur sjukvårdsrådgivningen i Region Stockholm fungerar. Denna region som i dag är helt ensam om att ha denna verksamhet på entreprenad istället för i egen regi.

Vi börjar med väntetiderna. Det stämmer att Region Stockholm har korta väntetider till 1177. Däremot är ett snabbt samtal inte det samma som ett bra samtal. Pinnjakten inom sjukvårdsrådgivningen leder till att korta samtal premieras framför djupgående och kvalitativ rådgivning.

En ny undersökning från Svenska Distrikts­läkarföreningen (DLF) visar på detta. Den privatiserade 1177 Vårdguiden i Region Stockholm ger minst egenråd och minst hänvisning till primärvården jämfört med Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Region Östergötland. Hela fyra av tio stockholmare hänvisas till akuten, att jämföra med 22 procent i Östergötland.

När 1177 Vårdguiden fungerar på detta vis är det inte förvånande att landets längsta väntetider på akuten finns i Region Stockholm. Givetvis handlar detta även om brist på vårdplatser och vårdpersonal efter år av moderat nedskärningspolitik, men 1177:s bristande hänvisning underlättar inte. I samband med att Region Värmland återtog 1177 Vårdguiden i egen regi föll antalet patienter som hänvisades direkt till akutmottagningar med fem procent.

Att stockholmarna inte är nöjda med 1177 Vårdguiden i vår region bekräftas även av en ny undersökning från Inera, som tydligt pekar ut att invånarna i Stockholmsregionen har i särklass lägst förtroende för tjänsten. Särskilt anmärkningsvärt att Region Stockholm sticker ut som klart sämst när det gäller trovärdigheten för 1177 Vårdguiden.

Daniel Forslund och Pia Kinhult menar att det centrala är resultaten. Jag delar den bilden och ser därför med stor oro på det faktum att 1177 Vårdguiden i Region Stockholm har lägst förtroende och alltför ofta snarare agerar som sluss till akutmottagningarna än som rådgivare till patienter. Jag tror många stockholmare skulle kunna tänka sig att vänta lite längre om det innebär att de faktiskt får ordentlig rådgivning och stöd från 1177 snarare än att direkt hänvisas till akuten. Vårdpersonalen måste få tid och möjlighet att ge råd och stöd, och då måste verksamheten styras mot kvalitet, inte pinnjakt för snabba samtal.

I grunden handlar det dock om att 1177 måste vara en central del av sjukvården, inte en avstyckad och outsourcad verksamhet som i Region Stockholm. För oss socialdemokrater är det självklart att denna samhällsbärande infrastruktur måste drivas i egen regi. Pandemin har visat på vikten av en fungerande digital vård och då måste det offentliga vara en ledande aktör i utvecklingen.

Talla Alkurdi, oppositionsregionsråd (S) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev