måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Hela landet ska kunna leva och växa

Nu har Socialdemokraternas 40:e kongress beslutat om ett nytt politiskt program med en rad mycket omfattande kunskapsreformer. Målet är att fler ska kunna studera oavsett var i landet de bor och när i livet det behövs. Det skriver Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Publicerad: 25 mars 2019, 10:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

” Vi behöver kunniga lärare välutbildade läkare och sjuksköterskor i hela landet.” Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

KunskapSocialdemokraternaKompetensutvecklingKompetensbristHögskolan

I en tid av stora förändringar på arbetsmarknaden krävs mer kunskap. Vi behöver kunniga lärare välutbildade läkare och sjuksköterskor i hela landet. Behoven av utbildad personal handlar också om många fler yrken än så, alla delar av landet behöver kunnig personal inom en lång rad områden. Det handlar om allt från jurister och arkitekter till civilingenjörer och socionomer. Näringslivet letar med ljus och lykta efter kompetent personal, och eftersom industrin till stor del ligger utanför universitetsstäderna måste det finnas möjligheter att utbilda sig även där.

För många handlar det även om möjligheterna att kunna komplettera med den utbildning som behövs när jobbet förändras, utan att behöva flytta. För att göra detta möjligt och säkra ett starkt samhälle behövs fortsatta investeringar i utbildning i hela landet. Var du bor ska inte vara avgörande för dina möjligheter i livet. Det här krävs för att hela landet inte bara ska leva, utan också kunna växa. Vi måste sluta utbildningsklyftan som vuxit sig alltför stor.

Tre omfattade reformer som beslutats är:

Flexiblare studiemedel för alla som jobbar. Möjligheten att jobba och studera samtidigt ska förbättras. Det ska bli möjligt att använda studiemedel i en annan takt och på andra nivåer än vad som är möjligt idag. De övre åldersgränser som gäller idag ska ses över. Detta kommer vara en viktig del i en växla- och växareform som innehåller förslag om att göra utbildning mer tillgänglig för alla som jobbar.
Körkortslån för fler. Ett körkort kan vara avgörande för att kunna ta ett jobb. Möjligheten till CSN-lån för körkortsutbildning som införts ska nu vidgas till fler grupper. Möjligheterna att med studiemedel genomgå en utbildning som leder till yrkeskörkort ska utökas. Detta för att erbjuda fler en väg till jobb inom yrken där det idag råder stor brist, till exempel busschaufför.
Utbyggnaden av yrkeshögskolan och högskolan ska fortsätta i hela landet. Fler ska ges möjlighet att studera. Minst 30 000 nya utbildningsplatser på yrkeshögskola och högskola ska inrättas till år 2025. Högskolor och universitet ska bedriva utbildning och forskning av hög kvalitet i hela landet. Det är avgörande för regional och lokal kompetensförsörjning och tillväxt.

Från Socialdemokraternas 40:e kongress har vi nu med oss ett nytt starkt och offensivt kunskapsprogram för kompetensutveckling, omställning och livslångt lärande i en tid av snabb förändring. Vi vet att dessa frågor handlar om Sveriges styrka och människors framtid. Det här kommer nu att ge vårt parti nya möjligheter att bygga ett starkare samhälle, som ger människor trygghet i vardagen och tilltro till framtiden.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev