Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Det blir billigare för kommunerna att bygga och förvalta sina fastigheter


Att strunta i att bygga och förvalta viktiga fastigheter är en dyr metod som den svenska högern använder för att kunna smygprivatisera och marknadsutsätta den kommunala verksamheten skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm Emilia Bjuggren (S).

Publicerad: 10 september 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När kommunens lokaler blir dyrare än de behöver vara måste kommunen antingen skära ned på andra kostnader inom vård, skola, omsorg och fritidsaktiviteter eller höja skatten, skriver Emilia Bjuggren,

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån, Socialdemokraterna


Ämnen i artikeln:

FastigheterKommunerEkonomiSocialdemokraterna

På senare tid har vi sett en trend där kommuner slutar bygga egna idrottshallar, skolbyggnader och andra viktiga fastigheter. I stället låter man privata aktörer uppföra dessa för att sedan hyra in sig. Dessvärre ser vi den här trenden även i Stockholm.  

Då kan vi bygga mer, menar man. Men detta är inte sant, och det märker allt fler kommuner. När Osby kommun gjorde en analys så blev besked tydligt: under 30 år blir det ungefär dubbelt så dyrt att hyra sina fastigheter jämfört med att äga dem själv. När kommunstyrelsens ordförande där blev intervjuad så avfärdade han helt idén för en kommun att hyra fastigheter i stället för att äga dem: ”det finns inga fördelar med att hyra, om det inte bara gäller en tillfällig lösning. Sunt bondförnuft är vad som gäller.” 

I Härnösands kommun har man samma erfarenhet. När en representant från kommunen fick frågan om huruvida ett sådant hyresupplägg varit klokt så kom svaret snabbt: ”Sammanfattningsvis nej.” Man pekade också på en annan problematik som sällan nämns av de som förespråkar denna modell: man blir väldigt beroende av hyresvärden. 

Hyr man in sig hos en privat aktör för att bedriva en verksamhet som måste bedrivas – till exempel skolverksamhet – så sitter man fast i ett hyreskontrakt under en lång tid. Och man sitter fast med en motpart som har ett mål: att göra vinst. Och på en fastighet finns det bara ett sätt att göra det på förutom att sälja, och det är att höja hyran. För att ta exemplet ned till individnivå: Om man har råd att äga sitt boende så säljer man det troligtvis inte till någon annan för att sedan hyra tillbaka det, och riskera en successivt höjd hyra över tid. Få skulle göra en sådan dumdristig affär.

I längden blir det alltid billigare för kommunen att själv bygga och förvalta dessa fastigheter. Kommuner kan låna pengar billigare än privata företag eftersom det är mycket låg risk att låna ut till en kommun. Fördelaktiga lån kan tas för investeringar som ska nyttjas under lång tid, som till exempel skolor. Samma kostnad för investeringen har en privat aktör, men lånet syns då inte på kommunens balansbudget. Det innebär bara att kommunen gömmer kostnaden för sig själv. 

Det säger sig själv att det är ekonomiskt vansinne. Något som allt fler kommuner börjar inse, förutom Stockholm då, där högerstyret framhärdar i sin blinda tro på att marknaden alltid löser alla problem på bästa sätt. 

Hos svensk höger finns det en stark uppfattning om att kommunen ska göra så lite som möjligt, ”kärnverksamhet” som det heter på nyspråk. Plockar man bort nyspråket så innebär det att så mycket som möjligt i samhället ska vara marknadsutsatt, och så lite som möjligt finansierat gemensamt. Att så lite som möjligt ska göras tillsammans som medborgare, och så mycket som möjligt ska köpas av enskilda individer på en marknad. Att strunta i att själv bygga viktiga fastigheter, och i stället låta detta skötas av marknaden blir således ett sätt att i smyg privatisera och marknadsutsätta saker som kommunen gör både bättre och billigare. 

I slutändan innebär det att kommunens lokaler är dyrare än de behöver vara. Då måste kommunen antingen skära ned på andra kostnader inom vård, skola, omsorg och fritidsaktiviteter med resultatet att medborgarna får mindre välfärd. Eller så måste kommunen höja skatten för att ha råd med hyrorna till de privata fastighetsägarna. Knappast något som önskas ens av borgerliga väljare. 

Emilia Bjuggren
Oppositionsborgarråd (S), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev