söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Betydde inte markeringen mot SD något, König Jerlmyr?

Hur ställer sig finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Moderaterna i Stockholm till sin partiledares besked om att Moderaterna aktivt ska samarbeta, förhandla och driva politik tillsammans med Sverigedemokraterna? Stockholmsmoderaternas tystnad sedan beskedet kan lätt tolkas som medhåll, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård (S).

Publicerad: 20 december 2019, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag hoppas att Moderaterna i Stockholm inte ändrat sin syn på Sverigedemokraterna,” skriver Karin Wanngård (S). Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

SamverkanModeraternaSocialdemokraternaSDSverigedemokraternaStockholm

Moderatledaren Ulf Kristersson har lämnat besked att hans parti aktivt ska samarbeta, förhandla och driva politik tillsammans med Sverigedemokraterna. Moderatledaren och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade haft ett längre avskilt möte och därefter berättade Kristersson att det var ”dags att gå från ord till handling.” Således har Sverige fått ett nytt politiskt block, där även kristdemokraterna räknas in.

Att Ulf Kristersson tidigare lovat förintelseöverlevaren Hédi Fried att han ”aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD” verkade spela mindre roll, när en genväg till makten nu hägrade genom att samarbeta med ett parti som grundades av en aktiv nazist. Bort med tidigare löften, in med snabbspår till Rosenbad och statsministerns bostad.

Man kan säga mycket om det. Hédi Fried uttryckte det så här: ”Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ’ja, det kanske är bra att byta nu’ och ’han verkar ju hygglig’. Människor är så naiva”.

Vi som kämpar mot främlingsfientlighet och rasism samt värnar den liberala demokratin kan bara beklaga detta besked. Men vi kan också höja våra röster och ta kampen. Här behöver vi vara många. Därför vill jag fråga finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Moderaterna i Stockholm var de står. När Moderaterna formade sitt styre här i Stockholm så sa den nya majoriteten att en av de viktigaste bevekelsegrunderna var att hålla Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande. Det var en tydlig markering.

När det gäller hur de ställer sig till sin partiledares besked så har det däremot varit totalt tyst. Trots att en vecka har gått så har ingen central moderat företrädare i Stockholm sagt vad man tycker som sitt partis besked att man nu ska söka makten tillsammans med Sverigedemokraterna. Det är en tystnad som lätt kan tolkas som medhåll.

Det handlar inte om huruvida Moderaterna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i Stockholm eller inte. Det är en helt obsolet fråga under denna mandatperiod då man redan sitter i en majoritet. Det handlar om huruvida Moderaternas största partidistrikt står bakom sitt partis nya linje. Det handlar om att ge besked till stockholmarna. Och det är hög tid att lämna ett sådant besked.

Jag hoppas att Moderaterna i Stockholm inte ändrat sin syn på Sverigedemokraterna. Att de står fast vid sin tidigare övertygelse om att Sverigedemokraternas Sverige, och Stockholm, inte är något vi ska ha. Det är något vi ska bekämpa. Om detta står fast – och det hoppas jag att det gör – så måste man nu ta bladet från munnen. En sådan tydlig markering mot partiledningen från partiets största partidistrikt skulle göra skillnad.

Att visa vad man tycker är också avgörande för om väljarna i Stockholm kan lita på besked från Moderaterna i Stockholm när det gäller hur stadshuset och regionen ska styras under nästa mandatperiod.

Utan tydliga besked om var de står kommer allt fler att fråga sig: Var det bara menlösa ord när ni presenterade er majoritet, att det var viktigt att hålla Sverigedemokraterna utanför politiskt inflytande? Eller betydde dessa ord faktiskt något?

Man kan inte gömma sig bakom någon kommunalpolitiskt skyddsvall och säga att den frågan ”gäller inte här”. Frågan är mycket enkel: ska Moderaterna vara ett parti som aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna för att ta makten, eller ska ni inte vara det? Om svaret är inte, förutsätter jag att man offentligt också gör en sådan markering mot partiledningen. Det kan göra skillnad. Och det kommer väljarna komma ihåg.

Vi behöver vara många i kampen mot ökad främlingsfientlighet och rasism. Vi behöver vara många som värnar den liberala demokratin. Tystnad kan inte tolkas som annat än medhåll. Väljarna har rätt att veta var ni står.

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev