Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

S: Använd hela välfärden för att bekämpa mäns våld mot kvinnor

Hela välfärden måste mobiliseras för att upptäcka och bekämpa mäns våld mot kvinnor, skriver socialdemokraterna Lena Rådström Baastad, Anders Henriksson och Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Publicerad: 17 juni 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Fredrik Sandberg/TT


Ämnen i artikeln:

Våld i nära relationerVälfärdSocialdemokraterna

Kampen mot mäns våld mot kvinnor är en av de viktigaste trygghetsfrågorna för vårt samhälle. Straffskärpningar och tydliga resurser till rättsväsendet krävs för att på allvar motverka våldet: insatser den socialdemokratiskt ledda regeringen gör.  

Samtidigt finns en oändlig potential inom välfärdens verksamheter. Välfärden möter kvinnor, män och barn i deras vardag och kan, med rätt förutsättningar och resurser, vara en kraft för att stoppa mäns våld mot kvinnor och stötta de som utsätts.

LÄS OCKSÅ: Inga löften om mer pengar till kvinnojourer 

Varje timme sker en våldtäkt, var tionde barn tvingas uppleva att pappa misshandlar mamma, var tredje vecka mördas en kvinna av en man. Varje dag går gärningsmän och våldsutsatta till jobb, barnomsorg och skola, där de möter välfärdens verksamheter. Inte minst är välfärden arbetsgivare åt hundratusentals kvinnor. Välfärden är närvarande och bär på en potential att gripa in mot mäns våld mot kvinnor. Det visar inte minst Socialstyrelsens dödsfallsutredningar.

Därför vill vi:

Använda hela välfärden för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Förskolan och skolan, vården och omsorgen möter varje dag miljoner människor. Hela välfärden ska mobiliseras för att upptäcka och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I kommuner och regioner ska orosanmälningar göras, stöd för att upptäcka våld ska implementeras. Arbetet ska ske systematiskt och uppvärderas. Var fjärde person i Sverige har kommuner och regioner som arbetsgivare, frågan ska lyfts på arbetsplatser och stöd för anställda ur våld och en våldsam situation ska stärkas.

Öka tryggheten för dem som kommer ut ur våldet. Alla kvinnor som utsätts för våld i nära relationer ska få stöd och skydd när det behövs. Möjligheten ska finnas i hela Sverige. Kommuner ska samverka över gränserna för att möjliggöra det i samverkan med kvinnojourer, kommunala och privata bostadsbolag. Boende på kvinnojour är aldrig en långsiktig lösning, utan kommunen ska erbjuda kvinnor och barn stöd i att hitta en permanent bostad. Skolplikt råder, barn har rätt till sin utbildning även när de befinner sig på flykt med sin mamma. Det är varje kommuns skyldighet att lösa. Att gå i skolan är en av de enskilt viktigaste faktorerna för att ett barn som tvingas fly sitt hem ska må bättre. 

LÄS OCKSÅ: ”Barn och kvinnors liv går inte i repris!” 

Skapa trygghet och stabilitet för landets kvinnojourer, så de kan skapa trygghet och stabilitet för de kvinnor och barn som behöver deras stöd. Genom långsiktighet i finansiering och genom olika former av överenskommelser, skapar vi möjlighet att bedriva verksamhet långsiktigt. Kvinnojourer ska inte behöva konkurrera med vinstdrivande aktörer i upphandlingar.

LÄS OCKSÅ: ”Det krävs mer än skärpta straff för att motverka mäns våld mot kvinnor” 

Öppna vägar ut ur våld för män, genom stöd, behandling och att motivera förövare till beteendeförändring. Det är en verksamhet som behöver finnas i varje kommun och region, gärna i samverkan.

Förebygg mäns våld mot kvinnor. Våld är inte oundvikligt – det går att förebygga. Vi vill se och stödja förebyggande insatser som når alla barn och unga, genom till exempel skolan, föräldraskapsstöd och fritidsverksamhet. Förskolan har en särskild roll i att motverka stereotypa könsroller, främja jämställdhet och förebygga våld. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer, signalerna från samhället måste komma i tid.

Vi behöver möta mäns våld mot kvinnor med samhällets samlade kraft. Det kräver att välfärden sätts först. Sverige ska vara världens bästa och tryggaste land för flickor och kvinnor att leva i.

Lena Rådström Baastad, Partisekreterare (S)

Anders Henriksson, Gruppledare för (S) Sveriges Kommuner och Regioner

Katrin Stjernfeldt Jammeh, Vice gruppledare för (S) Sveriges Kommuner och Regioner

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev