tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Rökarnas rätt att förstöra miljön måste stoppas”

Det är i princip fritt fram för rökare att slänga fimpar direkt på marken. Sedan det blev rökförbud på uteserveringar vittnas det om att fimparna nu ligger spridda vind för våg i våra stadskärnor. Det är dags att staten tar bort undantaget i nedskräpningsboten, skriver Håll Sverige Rent & Avfall Sverige.

Publicerad: 1 december 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rökarna går emot den svenska normen att man inte ska skräpa ner, skriver debattörerna.

Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

AvfallMiljö

Cigarettfimpar är skräpets värsting. Runt en miljard fimpar slängs på marken i Sverige varje år. Och signalen från staten är att det är helt okej. Sedan 2011 finns det en nedskräpningsbot, som gör att man kan bötfälla personer som skräpar ner. Men fimpar är helt undantagna den. Det är helt enkelt så att rökare kan fortsätta att slänga fimpar av plast, fulla med gifter, direkt på marken. Våra skattebetalare och miljön får ta notan.

Rökare är en grupp konsumenter som ser lite annorlunda på nedskräpning än övriga befolkningen. Det finns generellt en stark norm att inte skräpa ner i Sverige. Men rökarna går emot den normen.

I Håll Sverige Rents Nedskräpningsbarometer 2019 säger en av fem svenskar att de har skräpat ner det senaste året och 95 procent tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen. Bland de som anger att de röker är det varannan som säger sig ha skräpat ner det senaste året och 87 procent att det är viktigt att minska nedskräpning. Det är en signifikant skillnad som leder till att stora mängder fimpar hamnar på marken.

Cigarettfimpar är tillverkade av plast. Den plasten bryts inte ner inom någon rimlig tid i naturen. Plastfimpen används för att skydda lungorna från en hel del giftiga ämnen som finns i cigaretterna. När de då hamnar i naturen kan farliga ämnen frigöras och skada djur som äter saker på marken eller i vatten. Barn kan också stoppa i sig slängda fimpar. Fimpar är små, vilket gör att de lätt rinner ner i brunnar och passerar filter ut i våra dricksvattentäkter eller i havet. I somras gjorde några dykare i Helsingborg en chockerande upptäckt utanför ett dagvattenutlopp, där låg enligt deras uppskattningar miljontals fimpar på havsbotten.

Men det finns några sätt att göra något åt det här problemet:

Erbjud fickaskkoppar. Butiker har börjat dela ut fickaskkoppar i samband med att de säljer cigaretter. Rökare får då samma möjlighet som exempelvis snusarna med sina lock i dosorna. För många rökare är just närheten till en askkopp en viktig faktor till att man väljer att skräpa ner. Här har producenterna ett stort ansvar att erbjuda enkla sätt för kunderna att göra sig av med resten av deras produkt.
Mät skräpet nationellt. I såväl skräpmätningar som enkäter visar det sig gång på gång att fimpar är det klart vanligaste skräpet i våra städer och parker. För att få en bredare bild av problemet, samt kunna sätta press på de som ansvarar för produkten eller de som skräpar ner, behöver vi mäta nedskräpning på fler platser. I dag uppskattas kommunerna lägga två miljarder om året på att städa upp skräp. Återkommande mätningar i alla kommuner skulle kunna hjälpa till att sätta en säkrare siffra på vad nedskräpningen kostar kommunerna och i förlängningen spara skattepengar.
Ta bort undantaget om fimpar i nedskräpningsboten. Om staten säger att det är okej att slänga fimpar på marken, så kommer många att välja att göra det. Därför bör det vara möjligt att bötfälla personer som fimpar på marken.

Det är ett drygt halvår sedan den senaste större rökreformen, med förbudet av rökning på uteserveringar. Men ännu är det oklart hur det har påverkat nedskräpningen i våra städer. Flera vittnar om att fimparna nu ligger spridda vind för våg i våra stadskärnor istället.

Det börjar bli dags ta fimpproblemet på allvar. I nuläget behandlas det som att det inte finns. Trots att vi vet att plastfimpandet har stora konsekvenser på natur, djur, barn och trivseln i våra kvarter.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AvfallMiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev