torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Robotar har ingen trygg famn att erbjuda

Det går inte att digitalisera anknytningen mellan små barn och vuxna. Att digitalisera och effektivisera går säkert bra på tjänstemannanivå – men på golvet bland barnen behövs riktiga människor.

Publicerad: 20 augusti 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På golvet bland barnen behövs riktiga människor, anser debattören.

Foto: Nils Jacobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FörskolaFörskollärareSkolinspektionenVälfärd

Den svenska förskolan är i kris. Det saknas platser, och det saknas personal. Under kommande år kommer det att behövas tusentals nya förskoleplatser och tiotusentals utbildade pedagoger. Vad gör kommunerna för att möta detta? De bygger jätteförskolor – barnfabriker – och skapar nya kreativa jobbtitlar för att dölja problemet med outbildad personal. På sina håll utrustas barnen med digitala armband för att minska risken för att de ska tappas bort i den personalfattiga hanteringen.

Många av oss hade stora förhoppningar inför finansministerns tal i Almedalen, men blev djupt besvikna. I stället för att presentera nödvändiga ekonomiska satsningar i välfärdssektorn talade sig finansministern varm för digitala lösningar.

Kära Magdalena Andersson, det går inte att digitalisera anknytningen mellan små barn och vuxna. Det går inte att automatisera barns nyfikenhet och upptäckarlust. Artificiell intelligens kan aldrig ersätta en varm och trygg famn. Om vi över huvud taget ska diskutera digitalisering och effektivisering bör den ske på förvaltnings- och tjänstemannanivå. Där finns det säkert många tjänster som kan ersättas med ny teknik. På golvet bland barnen behövs riktiga människor.

För att effektivisera på tjänstemannanivå har FSO sedan länge föreslagit att all tillsyn för alla förskolor, såväl kommunala som fristående, ska skötas av Skolinspektionen. Det måste ju vara effektivare att en myndighet samlar kunskapen och genomför tillsynen än att 290 olika myndigheter – kommunerna – bedriver tillsyn efter eget huvud med godtyckliga tolkningar av skollagen.

Skolinspektionen har vid alldeles för många tillfällen kritiserat kommunerna för bristande kompetens när det gäller tillsynen av fria förskolor. Skolinspektionen har också alldeles för många gånger kritiserat kommunerna för deras oförmåga att följa skollagen och skolförordningen.

Även förvaltningsdomstolarna underkänner allt oftare kommunernas förmåga att utforma rättssäkra beslut. Följden blir att fristående förskolor blir rättslösa och utan möjlighet att få kommunernas beslut prövade.

Att överföra tillsynen till Skolinspektionen är ingen quick fix för de stora problemen som råder i förskolan, men det är ett viktigt första steg för att skapa en likvärdig förskola och prioritera om byråkratiresurser till verksamheten där de verkligen behövs.

FSO är nationell branschorganisation för fristående idéburna förskolor, skolor, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sverige.

Mimmi von Troil, vd FSO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev